Adolescenten

R.P. Bosch: 84 namen

door Kirstin Vanlierde

14+ - Naomi Wijsman heeft een lastig parcours achter de rug: als geadopteerde Haïtiaanse valt ze op in West-Friesland. Ze rebelleert tegen haar conservatieve ouders, leeft in nijdige rivaliteit met haar zus en bakt weinig of niks van haar scholing. Op haar achttiende volgt ze een opleiding waarbij ze maar één dag per week naar de les moet, en alle andere aan het werk is. Dat is bij Warchum Steengoed, een producent van tegels. Naomi heeft het er goed naar haar zin. Ze volgt ondertussen ook lessen filosofie aan de volksuniversiteit, samen met een heel bont allegaartje mensen van verschillende leeftijden. Een voor een passeren in die lessen de belangrijkste filosofische denkers en hun ideeën.
Maar er gebeuren vreemde dingen bij Warchum Steengoed: meisjes krijgen levensgevaarlijke ongelukken, er wordt een cannabisplantage ontdekt… Het is onduidelijk welke invloeden er spelen en wie erbij betrokken is. Bovendien wordt Naomi zelf het slachtoffer van wat mogelijk een aanslag was, als het zeepwater waarmee ze de toiletten moet poetsen een toxisch mengsel blijkt te zijn.
Naomi wordt een tijdje zelf verdacht door de politie en gaat op onderzoek uit. Ze belandt via een vals Facebookprofiel dicht in de buurt van een aantal dealers en ze werkt zich dieper in de nesten dan gezond is.
Op de achterflap wordt dit boek aangeprezen voor scholieren met filosofie in hun programma. De bedoeling is duidelijk: lepel de belangrijkste filosofische ideeën naar binnen door ze te verpakken in een spannend detectiveverhaal. Het idee is op zich niet slecht, maar de uitwerking stelt teleur. Ten eerste is deze turf van vijfhonderd bladzijden niet bijster goed geschreven. Daarnaast zijn de filosofie en het speurdersverhaal niet zozeer vervlochten, als wel naast elkaar gepositioneerd. Naarmate het verhaal vordert (maar dan spreken we echt al over pagina driehonderd en verder), beginnen die werelden zich wel wat te vermengen, bijvoorbeeld als Naomi met een jongen uit de filosofiecursus een nieuwe telefoon gaat kopen en daar aangeklampt wordt door een crimineel over wie ze heimelijk meer informatie zocht. Maar de verbindende lijntjes blijven zeer dun. En zijn de verbindingen tussen personages al mager, dan is de link tussen de filosofische theorieën en de rest van het verhaal zo goed als onbestaande. De hoofdstukken over de lessen kun je zonder veel probleem overslaan, er is voor de intrige geen enkele noodzaak om ze te lezen. Tot slot zou de pil nog wat verguld zijn als de plot sterk was, maar dat is evenmin het geval: veel te veel irrelevante personages en verhaallijnen, onvoldoende uitgewerkte karakters, onwaarschijnlijke verbanden, een paar inhoudelijke flaters van formaat en op de koop toe zelfs geen sluitend einde. Naomi krijgt wel een van de daders te pakken, maar komt er finaal niet achter wie het meesterbrein of de aanstoker is van een aantal andere feiten. Haar filosofieleraar troost haar met de gedachte dat je in het echte leven ook nooit de hele waarheid kunt kennen, maar voor de lezer die wil weten hoe de vork nu echt in de steel zit, is dit een bar slecht excuus.
R.P. Bosch toont in de hoofdstukken van de filosofielessen dat hij best onderhoudend kan schrijven over filosofen en hun ideeën. Een non-fictieboek dat daar op een heldere, toegankelijke manier op in ging, zou waarschijnlijk sterker geweest zijn.


R.P. Bosch, 84 namen, IJzer Utrecht, 2014, 509 p., € 22,5. ISBN 9789086841042. Distributie: EPO

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri