Adolescenten

Ally Condie: Reached

door Kirstin Vanlierde

Met dit boek besluit Condie haar 'Matched'-trilogie. Matched overtuigde mij niet bijzonder en Crossed legde Condies stilistische zwaktes bloot, maar vertoonde qua plot een aantal interessante ontwikkelingen. Er was dus hoop, maar helaas, Reached zinkt als een baksteen.
De Plaag waarmee alle inwoners van de Unie besmet worden (en door de Opstand vervolgens genezen) wordt qua verhaalopbouw slecht voorbereid. Een hele tijd weet de lezer niet of het niet de Unie is die er zelf de hand in heeft, en of de Opstand wel is wie ze beweert te zijn. De hoofdpersonages blinken uit in passiviteit. De Loods, de leider, is een slap, ronduit ongeloofwaardig personage. De manier waarop confrontaties, conflicten of momenten van inzicht in scène gezet worden, heeft iets ergerlijk naïefs. Een voorbeeld. De hoofdpersonen worden verdacht van collaboratie met de Unie, een bijzonder ernstige aantijging en op een moment van diepe crisis bovendien, wanneer blijkt dat de Opstand voor een mutatie van de Plaag géén remedie heeft. Cassia, Ky en Xander ontkennen simpelweg. Ze hebben geen enkel stevig argument, maar toch volstaat dat om de twijfel in hun voordeel te laten kantelen en hen te laten meewerken aan het bereiden van een remedie.
Het verhaal leest werkelijk alsof Condie het maar een beetje verzon terwijl ze het aan het schrijven was, en geen redacteur haar tot de orde riep. Het verhaal kabbelt steeds verder zonder een greintje spanning. De personages kletsen oeverloos tegen zichzelf, analyseren hun gevoelens en draaien in cirkeltjes. Al dat geanalyseer zorgt er ook voor dat de lezer niks te voelen en te beleven heeft, hij krijgt alleen voorgekauwde bedenkingen, geen directe, rauwe actie. Met al het emotionele gezucht en gesmacht glijdt dit boek langzaam af naar zeemzoete romantiek met een futuristisch randje.
Was Condies proza van een ijzersterke kwaliteit geweest, dan kon je haar veel vergeven. Maar in het tweede deel had de lezer al moeite om de stemmen van Ky en Cassia uit elkaar te houden, en in dit boek is dat probleem alleen maar groter. De ik-persoon die aan het woord is, is alleen te onderscheiden van de andere twee vertellers door de setting, of door — en dat is pas echt rampzalig — nu en dan naar de hoofdstuktitels terug te bladeren.
Iemand moet Condie dringend duidelijk maken dat minder meer is, en dat het haar stem op papier, en dus ook haar personages, aan authenticiteit ontbreekt.


Ally Condie, Reached, Lemniscaat Rotterdam, 2014, 396 p., € 17,95. ISBN 9789047705604. Vert. van: Reached door Lydia Meeder. Distributie: De Eenhoorn

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri