Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Isabelle Desegher, Ann De Bode (ill.): Mevrouw Justien. Een verhaal over troost.

door Katrien Maris

6+ — Na het overlijden van haar man heeft mevrouw Justien een heel klein gaatje in haar buik. Ze wil dat gaatje graag vullen, maar weet niet goed hoe ze daaraan moet beginnen. Een bezoek aan de tandarts brengt geen soelaas. Wanneer ze zich volpropt met zoetigheid, wordt ze wel dikker, maar het gaatje wordt groter. En praatjes vullen blijkbaar ook geen gaatjes, want een gezellige namiddag met haar vriendinnen biedt evenmin een oplossing. Op een dag ontdekt mevrouw Justien een bijzonder winkeltje. Ze vertelt Willy, de verkoper, over haar probleem. Hij neemt haar mee naar de overvolle boekenkasten en meteen vliegen allerlei woorden om haar heen. Mevrouw Justien lijkt wel door de kamer te zweven en voor het eerst ervaart ze een gevoel van troost. Willy stopt wat woorden in een flesje om mee naar huis te nemen. In haar tuin opent mevrouw Justien het flesje en alle woorden vloeien samen tot een grote vijver. Langzaam komen er fijne herinneringen aan de tijd met haar man naar boven en die avond merkt mevrouw Justien dat het gaatje bijna helemaal weg is. Ze weet nu precies wat haar te doen staat als het gaatje soms weer groter wordt: uit de woordenvijver in haar tuin vist ze een mooie herinnering op.

Een boek voor kinderen schrijven over rouw is een moeilijke evenwichtsoefening Isabelle Desegher is, zowel als therapeute als op de planken, voortdurend op zoek naar de juiste woorden om kinderen rond allerlei thema’s creatief aan het werk te zetten. Zij vond precies de juiste woorden. Het beeld van een gaatje in de buik is alvast treffend. Buikpijn van verdriet, het zal voor heel wat kinderen herkenbaar zijn. En ze brengt ook wat humor in het verhaal als Justien naar mogelijkheden zoekt om het gaatje letterlijk te vullen. Wanneer ze dan in de boekenwinkel arriveert, is het tijd voor het serieuzere werk. Hier wordt het duidelijk dat dit bijzondere gaatje voedsel nodig heeft van een ander, meer figuurlijk niveau.   
Dit boek is bestemd voor iets oudere kinderen, die het spel tussen letterlijk en figuurlijk taalgebruik kunnen bevatten en poëtische beelden kunnen begrijpen en waarderen: zo ‘tocht het gaatje in haar buik’ wanneer mevrouw Justien de woorden ‘Lieve glimworm’ uitspreekt. Een mooi, broos beeld, dat de pijn haast voelbaar maakt. Maar Isabelle Desegher kijkt verder dan die pijn. Ze toont hoe herinneringen kunnen uitgroeien tot een krachtige bondgenoot, waarop je kunt steunen als dat nodig is.
 
Ann De Bode werkt in haar illustraties een aantal elementen heel gedetailleerd uit. Mevrouw Justien heeft lange bruinrode krullen, mooi uitgewerkte gelaatstrekken en een schattige roze stippeltjesjurk. Haar prachtige bruinrode gestreepte kat past bij haar krullen. De huiskamer is aangekleed met stemmig bloemetjesbehang en op de tafel staat fijn beschilderd porselein. Alles is ingekleurd in zachte tinten. In sommige illustraties echter maakt De Bode een vreemdsoortige collage van verschillende elementen en technieken die niet meteen bij elkaar lijken te passen. Zo bijvoorbeeld de illustratie waar mevrouw Justien de boekenkasten in het winkeltje bekijkt. De achtergrond is een mysterieuze donkere kamer, tot de nok gevuld met boekenkasten. Op de voorgrond staat een rare uitgeknipte foto van een bronzen buste, die de boekverkoper voorstelt. In de rechterbovenhoek zijn nog net de benen te zien van mevrouw Justien die door de lucht fladdert. Met een aantal ruwe gele lijnen zijn er ietwat vreemde fladderende vogeltjes rond geschetst. En heel bijzonder zijn de kleine frutsels handgeschept papier in deze illustratie. waarop de rondzwevende woorden te lezen zijn. Ann De Bode onderstreept zo de bijzondere boodschap in dit boek, die wat tijd nodig heeft om te bezinken. Een knap boek over rouw.
 
Wielsbeke : De Eenhoorn 2015, [28] p. : ill. ISBN 9789462910614 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri