Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Harriët van Reek: Lettersoep

door An-Sofie Bessemans

6+ - In Lettersoep maak je kennis met Letterel, een lange dunne man met hoed, die in al zijn slungeligheid wel op de letter L lijkt. De man is gek op letters en ziet ze overal. Op een dag zijn de letters NIETS voor zijn deur gewaaid en daarmee gaat hij aan de slag. Maar van al dat werk krijgt hij honger, en samen met zijn letterpoes gaat hij boodschappen doen door het letterlandschap om ingrediënten te verzamelen voor een lettersoep. Peetjes trekt hij uit de aarde, bij de letterbakker bestelt hij lettersoepstokken en bij de letterslager kun je Hoofdletterkaas en hanenpootjes krijgen. De smidse maakt voor hem een soeplepel en terwijl de soep staat te trekken, schrijft Letterel een brief. Na een wandeling, een dutje en een droom rinkelt daar plots de postbode met een telegram: het bezoek is op komst! Gelukkig staat de soep op punt en raakt de bonte bende bediend…

De Nederlandse kinderboekenmaakster en illustratrice Harriët Van Reek is al decennialang gefascineerd door het letters, woorden, beelden, klanken. Al van bij haar debuut De avonturen van Lena Lena in 1986 zet ze haar getekende personages en figuren in om letters letterlijk (pun not intended) te belichamen. Ook hier nodigt ze de kijker uit om in het plaatje van de letterpoes onder meer een J, een V, K, O en L te zoeken. Maar meer nog dan een speelse manier om letters te begrijpen - want natuurlijk moedigt het boek aan om letters te zien en te dromen in voorwerpen, mensen en landschappen, iets wat dat andere Nederlandse dubbeltalent, Joke van Leeuwen, ook doet in onder meer de fototentoonstelling Leestekenen en Mooi boek - nodigt dit werk ook uit om zelf te gaan experimenteren en te scheppen. Letterel maakt met kunde en plezier van ‘niets’ een ‘fiets’ en als hij schrijfkriebels krijgt en de kroontjespen ter hand neemt om een brief te schrijven, gaat zijn hoed niet toevallig sierlijk krullen tot een kroon.   
Van Reek wijdt hier tezelfdertijd een nieuwe generatie lezers (voor wie een e-mail allicht veel vertrouwder aandoet dan geschreven post) in in het gebruik van een brief, een telegram en de P-taal. Is de wereld al zozeer veranderd dat kinderen vandaag haar toelichting in woord en beeld (achteraan het boek) bij lemma’s als brief en kattenbelletje nodig hebben? Het is een vraag die dit werk zeker oproept. En passant maken we ook kennis met een aantal andere vaklui dan de woordkunstenaar die Letterel is, zoals de bakker, de slager, de smidse en de postbode. Dreigen zij ook te verdwijnen? De postbode trouwens (een baardige man met blauw uniform en de letters PPT op zijn hoed, een detail dat aan Vlaamse kinderen voorbij zal gaan) doet denken aan Joseph Roulin, en de rosse haren die Van Reek hem geeft, knipogen dan duidelijk naar de schilder Van Gogh zelf.
 
Dit prentenboek trekt allerlei werelden open: die van het kijken (zien we daar ook niet de spiegels en de lucht en de p van de pijp van Magritte?) en begrijpen, van schrijven en verbeelden, van het denken en het creëren. Met Lettersoep heeft Van Reek een schitterend monument opgetrokken voor het ambacht van woord en beeld in een wereld in verandering, waarin contact tussen mensen altijd opnieuw zoeken naar taal is.
 
Amsterdam : Querido 2015, [34] p. : ill. ISBN 9789045118710

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri