Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Edward van de Vendel en Marleen Felius (ill.): Kalfje, veulentje

door Jan Van Coillie

3+ - Pas geboren lijken kalfje en veulentje hulpeloos als mensenkinderen: ‘Kalfje, veulentje, net geboren./ Slijm in hun bekje en ogen en oren.’ Maar dat duurt niet lang. De dierenarts wrijft ze droog met stro en hun moeder likt ze, waarna ze wankel overeind komen. In Kalfje, veulentje wordt duidelijk hoe hun moeder hen helpt om zowel letterlijk als figuurlijk op eigen benen te staan. Zo kunnen ze zich uiteindelijk ook van haar zorgen losmaken.

Edward van de Vendel vertelt het verhaal in breekbare rijmen, die af en toe wel wat geforceerd klinken, zoals in de volgende regels: ‘zo staan ze op. Het lukt maar net./ Eventjes lijken ze een bouwpakket.’ Of ‘kalfje, veulentje, van stokjes gemaakt./ Totdat hun neus hun moeder raakt.’  
De schikking van de versregels zorgt voor een aparte spanning. Elke regel staat op een aparte dubbele pagina, waardoor je telkens een blad om moet slaan om de rijmende regel te lezen. De tekst bevat bovendien veel enjambementen en ook die doen je doorlezen: 
 
‘totdat ze zuigen.
Melk. Zoet.
 
Daarna zien we het pas goed:
 
kalfje, veulentje,
nu zijn ze dier.
 
Nu zijn ze echt.
Nu zijn ze hier.’
 
De realistische waterverfschilderijen hebben iets van een schetsenboek met studies van een kalf en een veulen in allerlei houdingen. Vaak worden kalfje of veulentje bij hun moeders afgebeeld. Doordat deze laatste maar gedeeltelijk zichtbaar zijn, gaat alle aandacht naar de kleine dieren. Vertederend, dat wel, maar toch wat mager als verhaal. 
 
Wielsbeke : De Eenhoorn 2015, [28] p. : ill. ISBN 9789462910591 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri