Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Annie M.G. Schmidt: December. Winterse versjes en verhalen

door Jan Van Coillie

5+ - Ze blijven komen, de verzamelbundels uit het werk van de ‘echte koningin van Nederland’. Dit keer steekt het boek in de zak van Sinterklaas, met versjes en verhalen over zijn eigen en andere feesten uit december. Op een uitzondering na zijn alle versjes terug te vinden in Ziezo, de 347 kinderversjes, de verhalen komen allemaal uit Jip en Janneke.

‘Hennie Hakkeprak’ uit Dag, meneer de kruidenier is een kort versje over een vreselijk vuil meisje. Schmidts afkeer van vieze kinderen blijkt uit meerdere versjes, hier zorgt die ervoor dat Hennie niets krijgt van de Sint. De goedheilige man maakt overigens wel wat mee bij Schmidt, tijdens een storm vliegt hij tegen een telefoonpaal aan en in een ander gedicht is zijn paard ziek.

Typisch voor Schmidt is dat de figuren in haar versjes zich altijd anders gedragen dan verwacht wordt. De kerstman moet in bad, de koning wil schaatsrijden, de tandarts houdt een winterslaap en het vrouwtje in de Peel bakt letterlijk een berg oliebollen. Niet enkel de personages maar ook Schmidts rijmen verrassen, zoals in volgende regels uit ‘Schimmel is ziek’: ‘En toen zei de schimmel: ik wil een croquet!/ Met mosterd. Ik wil een croquet in m’n bed.’

In de verhalen over Jip en Janneke is gezelligheid troef. Ze maken tekeningen en zingen liedjes voor de Sint, krijgen de heilige man op bezoek, maken samen met hun vader een sneeuwman en versieren een kerstboom. Soms zijn ze een tikje ondeugend, maar hun moeder blijft altijd lief en vergevingsgezind.

De verhaaltjes zijn natuurlijk voorzien van de illustraties van Fiep Westendorp. Voor de versjes werden topillustratoren aangezocht. Hun tekeningen bieden altijd een meerwaarde. Ze sluiten ook steeds aan bij de favoriete thema’s van de kunstenaars. Je herkent meteen de stijl van Sylvia Weve in haar tekening van de vieze, vuile Hennie Hakkeprak. En Charlotte Dematons is een logische keuze voor het sprookjesachtige gedicht ‘De koning wou gaan schaatsrijden’. Leuk is het contrast tussen het rode gezicht van de koning in de koets en de blauwe gezichten van de lakeien buiten.

December is een boek om knus weg te zakken in een fauteuil met een kind op schoot.

Amsterdam : Querido 2015, 58 p. : ill. ISBN 9789045118925

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri