Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Koen van Biesen: Buurman vangt een vis

door

5+ - Buurman wil gaan vissen, met meisje achterop de fiets. Zij houdt zijn hengel vast, wat zorgt voor een vrolijke chaos. Ze vangt immers een sombrero, een paraplu, een skateboard en nog wat dingen meer. Natuurlijk zetten de gedupeerden de achtervolging in. Uiteindelijk belandt buurman in het water, waar hij een bijzondere vis vangt. De bevrijdende lach van de achtervolgers mondt uit in een gezellig feest bij het kampvuur, dat voortgezet wordt op de tram.

Dit knotsgekke stapelverhaal drijft op herhaling, maar evenzeer op lege plekken in de tekst, die de kijker moet invullen met behulp van de illustraties. Meestal wordt niet gezegd wat meisje beet heeft. En dan is er ook nog de hond in het mandje voor op de fiets, die eveneens de ene na de andere vangst doet. De illustraties verrassen niet alleen door de extra details, maar ook door de composities en het kleurengebruik. Van Biesen roept de drukte van de stad op door ladders, gebouwen en voertuigen los in de ruimte te plaatsen, maar ook door de vaartlijnen achter de fiets en de expressieve bewegingen van de achtervolgers.

Diezelfde vaart vind je ook terug in de muziek op de cd bij het boek. Daarop hoort de luisteraar het hele verhaal. De cd laat daardoor minder aan de verbeelding over, maar sleept je toch mee door het ritme en de extra rijmen. Vanaf het begin huppelt het ritme, ondersteund door realistische geluiden als een fietsbel en geblaf. Na een poos wordt de muziek rustiger, waarbij een fluit, het geblaat van schapen en geloei van koeien een landelijke sfeer oproepen. Als de achtervolgers opnieuw in beeld komen, versnelt het ritme weer, zodat je meegesleurd wordt naar de gezellige climax.     
Buurman vangt een vis
brengt een originele combinatie van boek en cd waar je het warm van krijgt. 

Wielsbeke : De Eenhoorn 2015, [44] p. : ill. + cd. ISBN 9789058389947

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri