Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2016

Annemie Berebrouckx: Berre is bijna jarig

door Katrien Maris

5+ - Morgen is Berre de Beer jarig. Zijn vriendin, Fleur de eend, wil hem verrassen met een spetterend feest. Ze heeft maar weinig tijd, dus ze begint meteen met het maken en rondbrengen van de uitnodigingen. Op haar ronde merkt ze dat alle andere vrienden al een cadeau hebben voor de jarige. Fleur moet nog een cadeau kopen, maar eerst werkt ze in sneltempo haar takenlijst verder af. Ze bestelt koekjes en taart bij de bakker en wanneer Berre naar bed is, versiert ze het hele huis. Geen moeite is haar te veel: ze knipt slingers, blaast ballonnen op, zorgt voor een feestelijk gedekte tafel en natuurlijk mag de kroon niet ontbreken. De volgende dag is Berre erg in zijn nopjes met het feest dat Fleur georganiseerd heeft. Terwijl Berre en zijn gasten zich volop amuseren, rent Fleur nog steeds rond om het iedereen naar de zin te maken. Wanneer het tijd is om de cadeaus uit te pakken, schrikt Fleur: in alle drukte is ze helemaal vergeten een cadeau te kopen. Ze schaamt zich diep, maar dan vertelt Berre haar dat dit feest met al zijn vrienden het allermooiste cadeau is dat hij vandaag kreeg. En na deze tedere bekentenis, krijgt het feest nog net een tikkeltje meer glans.
 
Kleuters zijn van nature erg materialistisch ingesteld. De waarde die ze aan een cadeau hechten, is rechtstreeks verbonden met een aantal uiterlijke kenmerken ervan. Vooral de omvang en de mate van populariteit bij leeftijdsgenootjes zijn vaak belangrijke factoren om een cadeau te taxeren. Annemie Berebrouckx gaat een stapje verder op de ontwikkelingsladder. Ze schetst op een speelse manier de evolutie van een ik-perspectief, waarin vooral persoonlijke bezittingen belangrijk zijn, naar een wij-perspectief, waarin het kind rondom leert kijken en de mening van anderen er echt toe doet. Kleuters maken hier kennis met heel nieuw soort cadeau: de warmte die je ervaart wanneer je beste vriend(in) toont hoeveel je voor hem of haar betekent. Een dergelijk cadeau blijft natuurlijk een stuk minder tastbaar en het zullen dus vooral de oudste kleuters zijn die dit verhaal in al zijn facetten begrijpen. Als toemaatje na het verhaal is er de woordenlijst van grote en kleine dingen die geschikt zijn als cadeau. Deze lijst eindigt vanzelfsprekend met ‘een feest’.  
 
De illustraties zijn precies zoals we ze in deze reeks gewoon zijn: grote dubbelbladige taferelen, waarin bepaalde belangrijke elementen in heldere, felle tinten worden ingekleurd en andere bewust zwart-wit worden gelaten. De realistische emoties van de dieren zijn opnieuw treffend. Vooral de vrienden en hun cadeaus, maar ook alle voorbereidingen van Fleur zijn ingekleurd. De mooiste prent is die van het gesprek tussen Berre en Fleur. Het is een volledig ingekleurde close-up van hun hoofden. Hij draagt zijn kroon van goudpapier, zij een gestreept feesthoedje. Zo staan ze daar, lijnrecht tegenover elkaar, tegen een volledig witte achtergrond. De intense tevredenheid en hun genegenheid voor elkaar is ervan af te lezen, daar is geen enkel woord voor nodig.  
 
Dit is het vierde boek in de reeks over Belle en Fleur. Annemie Berebrouckx er glansrijk in geslaagd is om weer een nieuw stukje onontgonnen terrein van hun bijzondere vriendschap bloot te leggen.
 
Wielsbeke : De Eenhoorn 2015, [36] p. : ill. ISBN 9789462910348   

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri