Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MAART 2016

Barbara Tammes: Mijn leven is een prachtige puinhoop

door Karen Woets

10+ - De Nederlandstalige jeugdliteratuur is een serie rijker, namelijk die over Pippa Leeuwenhart. In 2015 verscheen het eerste deel, Het leven volgens Pippa Leeuwenhart. Nu is dus ‘journal no 2’ verschenen, waarin de 14-jarige Pippa wederom zelf vertelt over haar soms ingewikkelde leven: van maandag tot en met vrijdag wonen zij en haar jongere zusje Poppy bij hun moeder Katja, die inmiddels een relatie heeft met Tim, en in het weekend zijn ze bij hun vader Olivier, die met zijn nieuwe partner Tessa een zoontje Hugo heeft. Na de overdracht van de twee meiden op de Afsluitdijk van moeder naar vader of vice versa gaan ze naar een andere wereld, van het platteland van doordeweeks naar de grote stad van het weekend, met voor Pippa in elke wereld een andere vriendin en andere activiteiten. In haar journal kan Pippa iets van haar frustratie kwijt over de gespletenheid die ze hierdoor voelt en over de pijnlijke onverzoenlijkheid tussen beide ouders.
 
In het tweede deel komen Pippa’s werelden wel heel onverwachts bij elkaar, als blijkt dat de skater op wie ze een oogje heeft in de stad, de zoon blijkt te zijn van de nieuwe partner van haar moeder, en dus als een stiefbroer te beschouwen is. Dit brengt Pippa’s gevoelswereld behoorlijk in de war, want een vriendje is wel heel wat anders dan een stiefbroer. Een tweede probleem is Pippa’s belofte aan haar zusje dat ze haar ouders een keer bij elkaar zal brengen, een haast onmogelijke opgave. In dit deel zijn ook weer de nodige hilarische momenten te vinden, maar ook ontroerende, zoals wanneer Pippa ontdekt dat ze zich bijzonder goed in paarden kan inleven en ook voor mensen veel aardiger is dan ze de lezer aanvankelijk voorhoudt.
 
Pippa Leeuwenhart is een sympathiek meisje met zoveel zelfinzicht, relativeringsvermogen en diepgang, en niet te vergeten schrijf- en tekentalent, dat ze, ondanks de humor en hilariteit, niet te vergelijken is met de Het leven van een loser- of Dagboek van een muts-achtige types die momenteel zeer populair zijn. Ze is authentiek, en zeer zeker geen oppervlakkige stripfiguur.
 
Amsterdam : Querido 2016, 159 p. : ill. ISBN 9789045119038 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri