Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MAART 2016

Anke de Vries: Littekens

door Karen Woets

12+ - De Nederlandse Anke de Vries (1936) debuteerde in 1972 als jeugdboekenauteur. Haar oeuvre bestaat uit boeken voor diverse leeftijden, van prentenboeken over verloren gewaande knuffels tot en met verhalen voor 12 jaar en ouder over onder meer vandalisme en kindermishandeling. Voor Blauwe plekken (1992) kreeg Anke de Vries de prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Na een stilte van enkele jaren is nu Littekens verschenen, in een prachtige donkerblauwe omslag waar het geel van de titel en de harten van de zonnebloemen vanaf springt, verwijzend naar de zonnebloemen in het Franse landschap, zoals Van Gogh die schilderde. Littekens speelt zich dan ook af in een zomers Frankrijk, tevens het land waar Anke de Vries al decennia woont. Hoofdpersonen zijn twee jongeren: de Nederlandse Paul en de Franse Clara. Ze komen al in de eerste zin in elkaars buurt:

‘Ze zag de jongen te laat. Hij zat bij de driesprong en leunde met zijn rug tegen de boomstam. Enkele meters van hem vandaan lag een fiets in de berm. Clara hield haar pas in en stond in tweestrijd. Teruggaan was opvallender dan gewoon voorbijlopen. Ze stak de weg over, zodat de afstand tussen hen groter zou zijn als ze hem passeerde’.

Beide jongeren zijn getekend door het leven. Paul was een veelbelovend tennisser, maar door een operatief verwijderd gezwel in zijn been is hij gestopt met tennissen en probeert hij z’n zinnen te verzetten bij het gezin van z’n tante die in Frankrijk woont. Hij ontmoet Clara, die bij haar oma logeert om iedereen te ontlopen die haar nog steeds de dood van één van haar oppaskinderen verwijt.

De Vries beschrijft gedetailleerd en beeldend hoe de vriendschap tussen Paul en Clara zich langzaam ontwikkelt. Ze doet dat in een zorgvuldig taalgebruik dat soms wellicht iets te formeel aandoet voor jongeren van nu, maar mij in ieder geval niet heeft gestoord. De verhaallijn van de zich ontwikkelende relatie heeft een detective-achtig karakter. Wat de jongeren hebben meegemaakt en nog steeds ervaren, ligt niet direct open en bloot op tafel. Zo doet Paul gaandeweg de volgende ontdekking ten aanzien van Clara: ‘Haar litteken zat veel dieper en beheerste nog steeds haar leven’.

Het detective-achtige karakter wordt versterkt door een ogenschijnlijk andere verhaallijn, namelijk het onderzoek naar de dood van de man bij wie Paul op de heenreis een nacht logeerde en de vondst van een medaillon van de moeder van het overleden oppaskind. Hoe de lijnen samenkomen is tot op het eind van het verhaal spannend, hoewel dit wel gepaard gaat met de nodige toevalligheden. Hierdoor, door de wisselingen van perspectief en ook door de vele nevenpersonages, moet je als lezer je aandacht er wel steeds goed bijhouden.

Rotterdam : Lemniscaat 2016, 167 p. ISBN 9789047707783 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri