Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Timothée de Fombelle: Het schrift van Perle

door Jürgen Peeters

14+ - De nieuwe roman van de Franse auteur Timothée de Fombelle laat zich als een complexe puzzel lezen, opgebouwd uit een amalgaam van verwijzingen, herinneringen en halve waarheden. Het is aan de lezer om in een fascinerende en geheimzinnige wereld onder de duiken en uit dit complexe netwerk een lezenswaardig geheel te destilleren.  
 
Setting is het Parijs aan het eind van de jaren dertig, waar een mysterieuze jongeman op een regenachtige avond door het Joodse echtpaar Perle in huis gehaald wordt. Hij neemt de identiteit van hun eerder overleden zoon Joshua aan. Via sterk uitgewerkte flashbacks komt de ware identiteit van de jongen aan het licht; hij blijkt een koningszoon uit een sprookjesrijk, waar een verbeten strijd heerst tussen goed en kwaad. Via sterk uitgewerkte flash backs biedt de Fombelle een fascinerende inkijk in een sprookjeswereld met eigen wetmatigheden en kleurrijke personages. Met wijsheden, motieven en getallensymboliek ontleend aan het volkssprookje, creëert de auteur een geheel eigen parallelle samenleving. Dat onze wereld een spiegel blijkt van zijn koninkrijk, ondervindt Joshua Perle aan den lijve wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en hij aan Franse zijde tegen de oprukkende Duitse troepen vecht.
 
Slechts herinneringen aan zijn grote liefde Oliå, een fee uit zijn land van herkomst, houden Joshua overeind in deze barre tijden. Als hij aan de frontlinie ervaart dat hij via de schub van een zeemeermin naar z’n eigen wereld kan terugkeren, gaat hij halsstarrig op zoek naar het kostbare voorwerp. Op zijn queeste zwerft Joshua Perle door het Frankrijk ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Toch is Het schrift van Perle geen oorlogsroman; de focus ligt op het alledaagse leven aan het front, al zoomt de Fombelle vooral op Joshua’s besognes in. Gaandeweg raakt de Fombelle echter het spoor wat bijster in zijn eigen creatie. Het resulteert in enkele langdradige passages, waarbij toverkracht meermaals handig wordt ingezet om uit netelige situaties te ontsnappen. Het zijn echter kanttekeningen in het licht van het bijzonder gevoelvol uitgewerkte einde, dat tevens een ware ode aan de verbeeldende kracht van literatuur blijkt.

Meer nog dan in vorige jeugdromans over Tobie Lolness en Vango bevat Het schrift van Perle fascinerende verhaalstof en een ingenieuze opbouw. Vanaf de allereerste bladzijden overtuigt de Fombelle met een pulserend en tegelijkertijd betoverend ritme, dat tot gestadig verder lezen dwingt. Het vraagt een auteur met metier om de twee parallelle werelden op geloofwaardige wijze tot leven te brengen. De Fombelle toont zich daarnaast ook een begenadigd stilist, die zich van een rijke, beeldende taal bedient. De filmische scènes, geschreven in een sterk zintuiglijke stijl, verrijken de plot en maken Het schrift van Perle tot een intense, verslavende leeservaring.
 
Amsterdam : Querido 2016, 63 p. Vert. van: Le livre de Perle door Eef Gratama. ISBN 9789045119175 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri