Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Daisy Hirst: Alfons, nee! Dat is niet oké!

door Henk van Viegen

Het eerste boek van de illustratrice Daisy Hirst, The Girl with the Parrot on her Head (2015) vertelt het verhaal van een meisje dat haar leven opnieuw moet inrichten als haar beste vriend verhuist. Het is niet vertaald naar het Nederlands, dit prentenboek nu dus wel.  
Deze keer zijn er geen mensfiguren, maar de monstertjes die de hoofdpersonen zijn, kun je moeiteloos vertalen naar een meisje en een jongetje. Natalie, het meisje, heeft een broertje (Alfons) gekregen, met alle gevolgen van dien: minder aandacht, aanvallen op speelgoed en boeken, het is een redelijk bekend motief in kinderboeken. Met deze monstertjes  keert ze terug naar figuurtjes die ze in 2012 al bedacht had. Ze staan ook allebei op de cover van de MA children’s book illustration catalogue 2013 (Graduation Exhibition).

De volle aandacht ligt op de twee kinderen, de ouders zijn marginaal aanwezig, allebei komen ze slechts één keer vol in beeld, en samen slechts met hun armen waaraan Natalie bengelt. De twee kinderen hebben het redelijk gezellig, tot Alfons het lievelingsboek van Natalie dreigt te verslinden (zie het voorplat), het in elk geval flink molesteert. Het conflict dat daarvan het gevolg is, dienen ze zelf op te lossen. Natalie maakt een heel boze tekening, waarop Alfons bedreigd wordt door een wervelstorm, enge beesten en een erwtjesregen. Haar woede wordt goed voorbereid, het was al een waardeloze dag, zowel op de kinderopvang als thuis (moeder die verkeerd reageert op een tekening) en er is ook alleen maar bagger op de televisie. Op hetzelfde moment krijgen Natalie en Alfons spijt, zij van haar woede, hij van de schade. Alfons werkt op briljante wijze de boze tekening van Natalie om naar iets heel positiefs, echt oké dus.  
 
De ommekeer van Alfons naar een helder denkend en handelend wezentje is misschien wat te snel, en ook de titel is niet verschrikkelijk geslaagd (dat was hij ook al niet in het Engels). Maar verder hebben we hier een erg fraai prentenboek. Naast voor- en achterplat doet alles mee. Op de eerste schutbladen zien we Natalie ongestoord in haar lievelingsboekje lezen, met helemaal aan de andere kant iets piepklein blauws. Op de titelpagina staat de beker van Natalie rechtop, en die van Alfons ligt om. De schutbladen achterin zijn gevuld met alle tekeningen die Natalie en Alfons samen maakten na de verzoening. Poes is de toeschouwer, met een blauw potloodje op de pagina naast de titelpagina, en een rood op het laatste schutblad. Hirst werkt vooral met primaire kleuren, waarbij de ondergrond van de pagina’s wit, geel of  blauw is. Een groene leunstoel is het centrale meubelstuk. Er gebeurt veel grappigs, er zijn fijne, kleine details en kinderen zullen zich gemakkelijk kunnen identificeren met de twee hoofdpersonages en ook met de manier waarop ze tekeningen maken. Het is mooi om te zien hoe een jonge illustratrice zo’n oud motief toch weer origineel weet aan te pakken. Ideaal om samen te lezen in zo’n stoel als de grote groene.  
 
Rotterdam : Lemniscaat 2016, [36] p. : ill. Vert. van Alphons, That’s Not OK to do! door Jesse Goossens. ISBN 9789047707127 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri