Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Anne-Margot Ramstein: Klaar voor de start?

door Katrien Maris

 6+ Anne-Margot Ramstein Klaar voor de start?   Katrien Maris   6+ - In voor en na toonde Anne-Margot Ramstein al dat knappe illustraties geen woorden nodig hebben om hun verhaal te vertellen. Ook in haar nieuwste boek, Klaar voor de start?, blijft de nadruk vooral op de illustraties liggen. Ramstein tekent hier een indrukwekkend aantal prenten van de meest uiteenlopende sporten bij elkaar. In een witte balk onderaan staat bij elke illustratie een beknopte toelichting, gaande van één tot drie woorden.  
 
De illustraties zijn, op zijn zachtst uitgedrukt, speciaal. Het kleurenpalet is fel, om niet te zeggen schreeuwerig, en wat vooral opvalt is het fluo-oranje, dat haast in elke prent terugkeert. De voorliefde voor geometrische figuren is duidelijk zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld de klimmuur met fijne oranje lijnen verdeeld in verschillende veelhoeken. De haast ontelbare steunpunten zijn kleine veelvlakken en cirkels, waarvan de diversiteit nog extra in de verf gezet wordt door de uiteenlopende kleuren. Ook in de grote dubbelbladige prent, die wandelaars op trektocht in de natuur toont, ligt de nadruk op variatie in vormen. De planten en bomen zijn een aaneenschakeling van de meest grillige figuren en opnieuw wordt die variatie versterkt door de inkleuring in zwart blauw, oranje en wit. De lucht bestaat uit smalle stroken steeds lichter wordend paars. Het geheel doet wat denken aan een abstract kunstwerk.  
 
Er wordt ook gespeeld met de perspectieven van waaruit je als lezer naar de prent kijkt. De meeste illustraties zijn getekend in vooraanzicht maar sommige zijn getekend in bovenaanzicht. Dit is een knappe manier om de drukte bij een massa-evenement visueel duidelijk te maken. Zo kijk je bijvoorbeeld van bovenaf neer op een bokswedstrijd. In een maagdelijk witte boksring ligt de verliezer in één hoek zieltogend op de grond, terwijl de winnaar in de andere hoek stoer zijn armen in de lucht steekt. Rond de ring krioelen een massa mensen, gekleed in felle kleuren, als mieren door elkaar. Ook zij gesticuleren druk met hun armen.  
 
Ten slotte valt op hoe weinig gedetailleerd de menstekeningen zijn uitgewerkt. Hun handen doen denken aan de ongedifferentieerde handen van een lappenpop: enkel de duim onderscheidt zich van rest van de hand De gezichten zijn vaak leeg, zonder enige aanduiding van ogen of mond. Daar waar de gelaatstrekken toch zijn uitgewerkt, zijn de ogen niet meer dan twee kleine zwarte stipjes en de mond wordt weergegeven door een halve cirkel, een soort mechanische grijnslach. Het zijn haast testpoppen.  
 
De sobere tekst vormt, in combinatie met de illustraties, een uitstekende inspiratiebron om steeds nieuwe verhalen te verzinnen en om klasgesprekken op gang te brengen. De toelichting  gaat immers verder dan het aanbrengen van een aantal technische sporttermen. Er is ook aandacht voor de mentale processen die zich in de periferie van de eigenlijke sportactiviteit afspelen. Zo staat er bijvoorbeeld ‘aanmoedigen’ onder een prent van dansende cheerleaders of  ‘liefhebben’ onder een tekening van een ruiter die zijn paard roskamt. Wat ook te denken geeft, is ‘herinneringen ophalen’, een tedere toelichting bij een foto van een Amerikaans rugbyteam.  
 
Klaar voor de start? is een apart boek, niet meteen toegankelijk voor een heel breed publiek. Oudere kleuters die ervan genieten om te vertellen en zelf verhalen te verzinnen maar ook tekenaars die op zoek zijn naar bijzondere vormen en kleuren zullen hierin ongetwijfeld hun gading vinden.

Hasselt : Clavis 2016, [112] p. : ill. Vert. van: En forme! ISBN 9789044826890  

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri