Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, JULI 2016

Marie Lotte Hagen (sam.): Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar

door Karen Woets

7+ - Uitgeverij Ploegsma heeft een prachtig fonds met oude en meer recente klassieke verhaalfiguren: Kikker en Pad (Arnold Lobel), Pippi Langkous (Astrid Lindgren), Kuik en Vark (Koos Meinderts), Mees Kees (Mirjam Oldenhave), Erge Ellie en nare Nellie (Rindert Kromhout), Spekkie en Sproet (Vivian den Hollander) en Dolfje Weerwolfje (Paul van Loon). In Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar zijn behalve verhalen over deze figuren nog meer verhalen uit het fonds van Ploegsma opgenomen als ook verhalen uit de fondsen van andere uitgeverijen. Dat laatste geldt onder meer voor een sprookjesachtig verhaal van Annie M. G. Schmidt, een deel uit het ontroerende prentenboek Het boek van Jan van Harrie Geelen, een verhaal uit de succesvolle serie over de boze heks van Hanna Kraan en een verhaal over de meelevende meester Jaap van Jacques Vriens. Dit alles is stevig bij elkaar gebonden, in een redelijk groot lettertype gezet en voorzien van vele aantrekkelijke kleurenillustraties.  
 
Net als bij de eerder verschenen bundels met voorleesverhalen voor rond de 4, 5 en 6 jaar ligt er een leesbevorderende gedachte achter deze uitgave: ook al kunnen kinderen in groep 3 en 4 (klas 1 en 2) al zelf lezen, dan blijven ze het vaak toch leuk vinden om voorgelezen te worden. Dat kan thuis plaatsvinden, maar ook op school. En het belang van voorgelezen worden staat buiten kijf.
 
Vanuit het perspectief van leesbevordering is het belangrijk om op te merken dat de verhalen uit diverse genres komen. Er zijn sprookjesachtige verhalen, detectiveachtige verhalen, realistische verhalen en verhalen waarin een herkenbare realiteit vermengd is met fantastische elementen. Wat helaas ontbreekt is poëzie, terwijl dat vaak een onderbelicht genre is. De thema’s in de verhalen zijn aansprekend: vriendschap, vakantie, spelen, ouders, grootouders, school en dieren. Verder spelen zowel meisjes als jongens de hoofdrol, en zijn met name in de klassen ook kinderen aanwezig met Arabische of Turkse namen.
 
De verhalen zijn goed gekozen, al zijn sommige wat kort en vermoedelijk beter te ‘plaatsen’ wanneer je meer over de betreffende verhaalfiguren had kunnen lezen, zoals in het geval van Dolfje Weerwolfje. En een verhaal van Martine Letterie steekt wat af bij de rest, omdat het oorspronkelijk bij Zwijsen verscheen en wél op het leesvaardigheidsniveau van de doelgroep is geschreven. Vooral goed gekozen zijn de verhalen waarin talige misverstanden of grapjes een rol spelen. Zo is er een grappig verhaal over een etentje in een Frans restaurant van Linda Vogelesang, waarin Sanne en Sven moeten gniffelen om de uitdrukking ‘Bon apentiet!’ en hun bestelling mogen gaan aanwijzen in de keuken, omdat de menukaart voor hen onbegrijpelijk is. En in een verhaal van Isabelle de Ridder ziet Puck ernaar uit om te gaan oefenen voor het ’zeediploma’ totdat ze hoort dat het een C-diploma is: ‘Saai, vindt Puck. Gewoon weer een nieuwe letter, dus’.

Amsterdam Ploegsma 2016, 232 p. ill. ISBN 9789021675503
 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri