Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, AUGUSTUS 2016

Sharon Rennta: Een dag met de dierenpost

door Katrien Maris

4+ - Sharon Rentta gunde in de voorbije jaren kleuters op geheel eigen wijze al een blik achter de schermen van verschillende beroepen. In dit boek zoomt ze in op het reilen en zeilen bij de post. Het berenjong Boris schrijft een brief aan zijn vriendinnetje Izzie, een ijsbeertje dat naar de Noordpool is verhuisd. Boris en papa gaan samen naar het postkantoor om de brief te laten wegen en hem te voorzien van de nodige postzegels. Nadat ze hem in de brievenbus gestopt hebben, schetst papa, die toevallig postbode is, het verdere traject van de brief. Hij beschrijft hoe een collega de brievenbus komt leegmaken en de inhoud naar het Sorteercentrum brengt. Daar wordt alle post ’s nachts gesorteerd in dozen, naargelang de plaats of het land van bestemming. Daarna vertrekt alles naar de ontvanger. Boris’ brief, zo vertelt papa ten slotte, zal per vliegtuig naar een tweede Sorteercentrum op de Noordpool reizen en van daaruit zal een postbode hem aan Izzie bezorgen. Wanneer Izzie de brief krijgt, schrijft ze Boris meteen terug. Een paar dagen later mag Boris papa helpen met het rondbrengen van de post. Hij is door het dolle heen wanneer er een brief van Izzie bij zit. Fantastisch nieuws: Izzie komt op bezoek.  
We weten ondertussen al dat we van Sharon Rennta geen mooi uitgewerkte verhaallijn moeten verwachten. De tekst beperkt zich tot een oplijsting van alle taken die er bij de post uit te voeren zijn en dit in een min of meer chronologische volgorde van zender naar ontvanger. En, toegegeven, Rennta bereikt opnieuw haar doel want kleuters krijgen ook hier duidelijke informatie op hun niveau. Grappige intermezzo’s kruiden de tekst met humor. Zo is er bijvoorbeeld een opsomming van dingen die je absoluut niet per post mag versturen: ijsblokjes, eieren, goudvissen en een cactus. Totaal overbodig wordt ook nog eens nauwkeurig uitgelegd waarom dat niet kan. Ook het zijlijntje van de rat, die met zijn brief mee in de brievenbus sukkelt en door de postbode moet worden bevrijd, is een leuk tussendoortje. Wie van een mierzoet, happy end houdt, zal bovendien smullen van het langverwachte weerzien tussen Boris en Izzie.
 
De typische potloodschetsen, ingekleurd in zachte, vrolijke kleuren blijven een feest om naar te kijken. Er is verbluffend veel oog voor detail. Voor wie goed kijkt, lijkt er telkens weer iets nieuws te ontdekken, haast zoals in een zoekplaat. Zo is de illustratie over een dubbele bladzijde van het gigantische postkantoor een echt pareltje. Dieren van de meest uiteenlopende soorten staan in de rij om hun specifieke pakje te versturen. Bovendien is er met een vette knipoog nagedacht over die pakjes. Een paard wil bijvoorbeeld een baal hooi versturen en een hond een bot. Er is ook een kangoeroe die een boemerang op de post wil doen. Bij de ingang zien we hoe Boris zijn verbaasde papa het nakijken geeft en weg spurt. Het strookje van vier pasfoto’s rechts beneden in de illustratie toont waarom. Rennta’s illustraties hebben eigenlijk geen enkel woord nodig om schitterende verhalen te vertellen.
 
Amsterdam : Leopold 2016, [36] p. : ill. Vert. van A day at the animal post office. ISBN 9789025869663 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri