Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, SEPTEMBER 2016

Harrie Geelen: Toen Sjoerd naar de dierentuin ging

door An-Sofie Bessemans

3+ - ‘Sjoerd ging met zijn vlieger, zijn mooiste knikker, een echte katapult en de driewieler naar de dierentuin.’ Dat is het vertrekpunt van dit hartelijke prentenboek van Harrie Geelen. De olifant in de kooi verwelkomt de jongen en vraagt: ‘Sjoerd, wat heb je daar?’ Sjoerd denkt achtereenvolgens dat de olifant op de vlieger, de katapult en zijn mooiste knikker doelt, maar nee, de olifant heeft het over zijn vervoermiddel. Sjoerd wil de driewieler wel aan de olifant geven, maar alleen als hij daarvoor iets in de plaats krijgt. En zo wandelt Sjoerd verschillende dierenverblijven langs waar hij telkens een ruil aangaat, tot hij thuiskomt.  
Mager verhaaltje, hoor ik u denken. Niet bij (inmiddels Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw) Harrie Geelen! Sjoerd vraagt namelijk niet zomaar wat terug van de olifant, hij heeft het op diens slurf begrepen. De absurde wending is heerlijk onverwacht en toont zich - als je de pagina omslaat -  enkel in de prent, wanneer je Sjoerd - nu te voet - met zijn slurf in het gelaat naar het volgende dier ziet sjokken. De scènes volgen elkaar snel op in een strak verhaaltempo, de tekst is tot een noodzakelijk en gevat minimum herleid en de bonte, kleurrijk geschilderde figuren tegen de witte achtergrond maken dat de prenten sterk uit de verf komen en uitnodigen tot beeldlezen en -begrijpen.
 
Dit verhaal is tegelijk een doorgronding van en een doordenkertje voor de jonge lezer. We zien hoe voor een jong kind een identiteit vooral gelijkstaat aan bezit of uiterlijke kenmerken: een echte katapult of slurf hebben zorgt voor een onderscheid met de anderen. Het aantrekkelijke verhaalmotief van kind dat alleen op uitstap gaat, met dieren kan praten en een ruilspel aangaat  krijgt hier een compleet verrassende wending. Ook de typische terugkeer naar de veilige thuisomgeving, waar je verwacht dat de moeder haar zoon herkent ondanks zijn compleet veranderde aanschijn, krijgt hier een leuke knipoog. Met ook nog een taal geheel op maat - het gewei van het hert wordt hier bijvoorbeeld nergens vernoemd, uit Sjoerds mond klinkt het slechts: ‘die dingen op je hoofd’ - die het aan de (voor)lezer laat om extra’s te benoemen en te interageren, weet dit boek dat oorspronkelijk verscheen in 1992, een herdruk meer dan te rechtvaardigen.
 
Amsterdam : Querido 2016, [32] p. : ill. ISBN 9789045119182

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri