Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Max Velthuijs, Rindert Kromhout: De vader van kikker

door Jan Van Coillie

5+ - Als Max Velthuijs de vader van Kikker is, is Rindert Kromhout dan misschien een kind van Kikker, en onrechtstreeks dan ook een boekenkind van Velthuijs? Als dat zo is, dan is dit boek een eerbetoon van een zoon aan zijn geestelijke vader. In beeld en woord krijg je een overzicht van het werk van een van Nederlands beroemdste prentenboekenmakers. Rindert Kromhout zorgt voor het kaderverhaal.  
Dat verhaal begint niet als een sprookje met ‘Er was eens’, maar vanuit het standpunt van een ik-verteller, die op het eind Kikker zelf blijkt te zijn: ‘Ik ken een vader die orgelman is.’ De orgelman werkt hard en na het werk heeft hij het altijd zo koud. De ik kent ook een vader-fietsenmaker die ’s avonds altijd zo moe is en zelfs een vader die koning is, en die zich na zijn dagtaak altijd helemaal leeg voelt. ‘Maar mijn eigen vader is tekenaar.’ De ik vertelt verder hoe zijn vader als kind al dol was op tekenen. Op dat moment in het verhaal nemen de beelden het over en krijg je prenten te zien uit enkele van Velthuijs’ bekendste boeken, van Het goedige monster (1973) over De jongen en de vlieger (1979) tot De olifant en de krokodil (1987). Met een ‘Hoera!’ wordt vervolgens de figuur geboren die Velthuijs echt beroemd maakte: Kikker.
 
Dan verschuift de focus naar de tekst. De vader van kikker is ook schrijver geworden. De orgelman, de fietsenmaker en de koning lezen uit zijn boeken voor, en allen worden ze erdoor ‘opgekikkerd’. De fragmenten die ze voorlezen komen uit verhalen als Kikker in de kou (1992) en Kikker is kikker (1996). Uiteindelijk besluit de koning met een iconische zin uit Kikker en het vogeltje (1991): ‘Is het leven niet prachtig?’ Het is een blijft de belangrijkste levensles uit het werk van Max Velthuijs, een boodschap die hij zo kleurrijk en zo helder wist uit te drukken, dat zijn boeken een wereldwijd publiek zonder leeftijd blijven aanspreken.

Amsterdam : Leopold 2016, 28 p. + ill. ISBN 9789025869755

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri