Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 13, DECEMBER 2016

Anke de Vries, Piet Grobler (ill.): Antonia

door Henk van Viegen

4+ - Hoewel het hier om een prentenboek gaat, staat, wat tegenwoordig ongebruikelijk is, de naam van de tekstschrijver er groter op dan die van de illustrator. In dit geval komt dat vast doordat er een cadeau uitgedeeld wordt: aan Anke de Vries, die, onder andere met Antonia, haar 80ste verjaardag viert bij een van haar twee belangrijkste uitgeverijen.   
Antonia is een vogel die erg graag vroeg begint met zingen, niet zo mooi volgens de andere vogels, en ook erg hard. Ze schelden haar uit (zie de pijltjes in en uit hun boze bekjes), want ze worden er wakker van en direct daarna chagrijnig. Antonia verlaat het bos en tot ieders verbazing wordt ze gemist. Als ze terugkomt, uitbundig getooid en eventjes onherkenbaar, wordt het feest, ook de volgende morgen, hoewel…
 
Dit prentenboek zegt niet veel over het werk van Anke de Vries en maakt er ook niet nieuwsgierig naar. Het is een lief verhaaltje, maar wel een tikje belegen, springerig van structuur en een beetje ongelijk van taal. Het begint met een pagina met rijm, hetzelfde rijmpje vinden we op de slotpagina, ertussenin wordt er niet gerijmd. Niet altijd kiest de auteur woorden voor kleine kinderen: gewekt, mopperend, scheldend, voor wat oudere kinderen is het verhaal te simpel.
 
Wat wel fijn is: het verhaal geeft volop ruimte aan uitbundig illustreren, en die ruimte heeft Piet Grobler genomen. Grobler is docent illustratie in Engeland, en maker en illustrator van sterke prentenboeken als Het vogeltjes ABC (zelf) en De ballade van de dood (met Harrie Jekkers en Koos Meinderts). Deze tekenaar kennen we in Nederland nagenoeg uitsluitend van verhalen met dieren als hoofdpersoon. Zoals in Het vogeltjes ABC draait het in Antonia om de vogels, maar in het bos smokkelt hij er wel een eekhoorntje tussen, in het slot zelfs nog eentje voor de verliefdheid, en in het verre bos een slangetje. De vrolijkheid spat van de pagina’s, dus ook als de vogels boos zijn, wint die vrolijkheid. Warm oranje, paars, geel en rood kunnen dat bewerkstelligen. Het bos doet nauwelijks aan echt bruin en groen. Die zijn zo licht als maar mogelijk is, met liefst nog wat rood of geel er doorheen. Ook de bergen krijgen zachte tinten. Trefzeker toont Grobler de woede van de wakker gefloten vogels, evenals de onzekerheid van Antonia.
 
Wat ook heel aardig is bij deze verjaardag, is dat Anke de Vries vier sterke boeken heeft mogen herschrijven voor een heruitgave bij Lemniscaat, haar belangrijkste uitgever van werk voor oudere kinderen. En dat werk zegt wel veel over haar (thematiek).
 
Rotterdam : Lemniscaat 2016, [28] p. + ill. ISBN 9789047708513 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri