Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Josef Antòn, Lucie Brunellière (ill.): Mijn grote jungle zoekboek

door Jan Van Coillie

5+ - Een van de meest tot de verbeelding sprekende zoekplekken, vol mysterieuze dieren en planten, is ongetwijfeld de jungle. Dat zullen ook de makers van dit grote kartonboek gedacht hebben. Op de achterkant staan 54 dierenkoppen afgebeeld die je moet zoeken in het boek. Ze worden genoemd bij hun voornaam, van Chantal de Toekan tot Veerle de kreeft.
 
Het boek opent met een ochtendtafereel. Alle bewoners worden langzaam wakker: Kris de panda, Gerrit de makaak en Kristine de rode mier. Maar waar is Ilse de okapi? Op die vraag vind je het antwoord achter een flapje dat je moet omslaan. De tekst op de achterkant nodigt je uit om nog meer dieren te zoeken. Zo gaat het zeven dubbele pagina’s lang. Je ontdekt de dieren die laag bij de grond of hoog in de bomen leven, in het water, op de open plekken en onder de grond. Tot het avond wordt en uiteindelijk de nacht valt. Op de slotprent staren tientallen groene ogen je uit het donkere blauw aan.
 
Mijn grote jungle zoekboek is echt een boek dat volwassenen samen met kinderen moeten bekijken. Je wordt verondersteld te weten wat een makaak of een lamentijn is of wat het verschil is tussen een boa en een koningspython. Sommige dieren ontdek je meteen, maar andere zijn veel lastiger te vinden, soms omdat ze kleiner zijn en soms omdat ze opgaan in het landschap of zich verstoppen.
 
De prenten zijn zonder meer indrukwekkend. Dat komt op de eerste plaats door de kleurenpracht met vele tinten groen, geel, rood en blauw die zorgen voor perspectief. De illustrator vermijdt hoekige vormen, daardoor krijgen de dieren iets zachts en gaan ze ook meer op in hun omgeving, wat het zoekplezier verhoogt. De grapjes in de prenten zorgen voor extra kijkplezier, zoals wanneer je Oswald gorilla ontdekt die Gerrit makaak vlooit. Terwijl je zoekt en vindt, biedt elke prent je de prettige kriebels van de ontdekkingsreiziger.
 
Leuven : Davidsfonds /Infodok, 2016 [14] p. : ill. Vert. van Le livre de la jungle très jungle. ISBN 9789059087842 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri