Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 14, DECEMBER 2016

Olivier Tallec: Lodewijk l. Koning der schapen

door Katrien Maris

6+ - Op een stormachtige dag waait een blauwe kroon tot vlak voor de poten van Lodewijk, het schaap. Hij kijkt even schichtig om zich heen, gaat vervolgens plechtig op twee poten staan en zet de kroon op zijn hoofd. Vanaf dat ogenblik is hij Lodewijk l, koning der schapen. Van een tak maakt hij een scepter, een hoge boom wordt zijn troon en een open plek in het weiland doet dienst als publiek bed. Af en toe spreekt hij zijn volk toe vanaf een stenen spreekgestoelte in de weide. Maar naarmate Lodewijk langer aan de macht is, neemt zijn hoogmoed toe. De jacht wordt zijn favoriete tijdverdrijf. Bovendien gaat hij in een indrukwekkend koninklijk paleis wonen, waar hij musiceert met de beroemdste muzikanten en waar hij kan ronddwalen in de prachtige koninklijke tuinen.   
Van heinde en verre komen ambassadeurs om hem te eer te bewijzen. Lodewijks honger naar macht is echter nog niet gestild. Zo verplicht hij zijn volk om in een militaire schapenpas achter hem aan te marcheren en zijn nieuw uitgevaardigde wet dicteert dat alleen de mooiste schapen in zijn buurt mogen wonen. De andere worden verbannen. Maar dan breekt een nieuwe stormachtige dag aan. De kroon wordt van Lodewijks hoofd geblazen en hij slaagt er niet meer in hem te pakken te krijgen. Even staat hij het kostbare kleinood beteuterd na te staren, maar dan gaat hij nederig terug op vier poten staan en aanvaardt zijn lot: hij is weer gewoon Lodewijk het schaap.
 
De tekst is sober en beperkt zich tot een opsomming van Lodewijks daden als vorst maar de dreigende evolutie naar een dictatuur en Lodewijks onbezonnen streven naar steeds meer macht komen mooi uit de verf. Toch zijn het vooral Tallecs briljante illustraties die het verhaal inhoudelijk naar een hoger niveau tillen. Hij kiest voor grote illustraties over een dubbele bladzijde en weet perfect de sfeer te scheppen.  
 
In het begin van het verhaal zien we Lodewijk in uitgestrekte weidelandschappen tussen zijn soortgenoten. Tallec kleurt deze landschappen opvallend natuurgetrouw, in stemmige herfstkleuren. De lezer ziet in één oogopslag dat de koning hier nog tussen zijn volk staat, letterlijk met twee van zijn vier poten in de natuur. Met Lodewijks ingesteldheid verandert ook die achtergrond .Zo spreekt de illustratie van het reusachtige koninklijke paleis met zijn paginagrote Griekse zuilen en rode fluwelen gordijnen boekdelen: het is Lodewijk behoorlijk naar zijn hoofd gestegen. <br /> 
In de illustraties zitten trouwens heel wat visuele details verborgen die vooral volwassenen zullen doen glimlachen. Zo is de illustratie van Lodewijks koninklijke tuinen een duidelijke knipoog naar de tuinen van Versailles. En de trotse houding van de vorst der schapen wanneer de ambassadeurs hem komen groeten, is de overbekende pose van de Zonnekoning. De schapen die uit het rijk verbannen worden, zijn duidelijk de zwarte schapen.
 
De illustraties brengen ook schitterend in beeld hoe het er bij een machtswissel in de politiek vooral om draait toevallig de juiste persoon op de juiste plaats te zijn. Lodewijks hilarische gelaatsuitdrukkingen evolueren van schichtig en onwennig naar hooghartig wanneer de kroon komt aanwaaien .Wanneer de kroon weer wegwaait, is hij eerst in paniek, dan chagrijnig en tenslotte berust hij. Het is overduidelijk dat de machtswissel hem telkens gewoon overkomt. En het verhaal gaat visueel nog een stapje verder. Op de laatste prent zien we een gekroonde wolf naar de weide toestappen. Door de laatste storm was hij de nieuwe juiste persoon op de juiste plaats. Hij heeft trouwens al heel wat inspiratie opgedaan, want wie goed kijkt, zal hem al eerder zien opduiken tussen Lodewijks onderdanen.
 
Jong en oud zullen genieten van deze geweldige illustraties, al zal de betekenis van het verhaal pas bij oudere kinderen volledig tot zijn rechtkomen.
 
Rijswijk : De Vier Windstreken 2016, [34] p. : ill. Vert. van Louis Ier : roi des moutons door M.E. Ander. ISBN 9789051165517 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri