Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2017

Esther Sprikkelman: Bijenvader

door Jen de Groeve

15+ - Het is zomer, 1985. De vriend van Johanne, Henrico, ligt in een coma in het ziekenhuis. Het is niet zeker of hij ooit nog wakker wordt. En als hij wakker wordt, wat zal zijn leven nog betekenen? Ze hebben een stukje uit zijn schedel gezaagd om de zwelling van zijn hersenen ruimte te geven. Het ziet er niet goed uit. Om enigszins grip te krijgen op de hele situatie spreekt Johanne het verhaal van haar ontmoeting met Henrico en de gebeurtenissen die daar op volgden, in op een walkman. Het gaat over Henrico’s maten, over zijn vorige liefje Dora, die door haar ouders erg kort wordt gehouden, Johannes artistieke moeder en haar broertje Paulie, buurman Lomme die bijen houdt en bij wie Paulie niet meer weg te slaan is…   
Er komen gaandeweg heel wat problematische situaties naar boven – Paulie heeft autistische trekken, Henrico heeft een broer die niet meer thuis komt, Dora belandt in een instelling, zijn jonge jongens wel veilig bij buurman Lomme… Sprikkelman snijdt op een wat losse manier een heel scala aan kwesties aan, waardoor de focus op de gebeurtenissen die tot de vreselijke situatie hebben geleid, de mist in gaat. Helemaal op het einde wordt duidelijk waarom de titel van het boek Bijenvader is, maar het verhaal van Lomme – Paulie noemt hem zijn ‘bijenvader’ omdat hij hem wegwijs maakt in het leven in de bijenkorf. Overtuigen doet het echter niet, Sprikkelman had haar verhaallijnen daarvoor strakker in de hand moeten houden. Het boek wordt er fragmentair en wat vrijblijvend door.  
 
Waarom de roman in de jaren tachtig gesitueerd wordt, is me niet geheel duidelijk en het vlotjes citeren van songteksten uit die tijd, doet aan als een verplicht nummertje. Jammer wel, want Sprikkelman, die met deze roman debuteert, kan best schrijven. Als ze zich kan loswerken uit de clichés van de adolescentenlectuur, mogen er wellicht nog interessante dingen van haar verwacht worden.

Rotterdam : Lemniscaat 2017, 148 p. ISBN 9789047708704. Distributie: De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri