Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2017

Lieve Baeten: Lotje is jarig

door Isabelle Schoepen

4+ - Op 7 maart 1992 verscheen bij uitgeverij Clavis Nieuwsgierige Lotje, het eerste boek dat Lieve Baeten schreef en tekende over het jonge heksje Lotje. 2017 is dus een jubileumjaar en ter gelegenheid daarvan is Lotje is jarig in een nieuwe uitgave verschenen.

Lotje is jarig en wil dat graag vieren samen met Poes, en met taart. Het zelf toveren van zo'n feesttaart wil haar niet lukken, dus vliegt ze even over en weer naar het Heksendorp om er een te kopen. Weer thuisgekomen wacht haar een onaangename verrassing: Poes is zoek! We volgen Lotje op haar zoektocht naar Poes, en die brengt ons achtereenvolgens bij de heksen van de taartenwinkel, de schoenenheksen en de dierenheks. Poes is echter nergens te bespeuren... Droevig keert Lotje terug naar huis. Daar wacht haar een bijzonder aangename verrassing: alle heksen zijn gekomen om voor haar te zingen en mee feest te vieren, en ze hebben cadeautjes bij! Met haar nieuwe, echte grote heksenspullen (een echte toverstok, een echt boek vol toverformules, een echte glazen bol en een echte tovermantel vol sterretjes) tovert ze zowaar zelfs Poes terug.

Lieve Baeten doet het verhaal van Lotje in een sobere vertelstijl en de lectuur wordt voortgedreven door heel wat herhalingen. Zo vertellen de heksen Lotje één na één dat ze Poes niet gezien hebben, maar dat ze haar helaas nu niet kunnen helpen zoeken omdat ze het te druk hebben... Het verhaal is best spannend, je leeft mee met Lotje. De prenten zijn ware sfeerschetsen die bovenop de grote lijnen van het verhaal onnoemelijk veel pittige details geven. Je blijft herlezen en herbekijken, en keer op keer ontdekkingen doen. Het opvallendste element in die sfeerschepping is de manier waarop Baeten met licht omgaat: op elke prent zie je wel één of meerdere lichtpunten, zoals een stralende glazen bol, de maan, sterretjes, kaarsjes, lampjes die de heksenhuisjes vanbinnen en vanbuiten verlichten... De sfeervolle lichtcirkels en het prachtige kleurenpalet maken dat de wereld van Lotje speels, knus, geborgen en veilig is, een uitnodigende eerder dan een griezelige heksenwereld.

Extra uitnodigend zijn ook de flapjes die gebruikt worden voor de deurtjes van de heksenhuizen waar Lotje binnengaat op zoek naar Poes. Bij het openen van zo'n deurtje denk je steevast Poes gevonden te hebben, maar nee, Lieve Baeten neemt je bij de neus. Als je van binnen naar buiten kijkt door de deurtjes, zie je Lotje komen aanvliegen op haar bezem of bungelen in een boom. Het terugbladeren is een echte must bij het genieten van dit boekje. Onderschat bovendien zeker het belang van het voorplat niet: het verhaal begint wel degelijk dáár. Met een vaatdoek als mantel, een houten lepel als toverstok, een plakboek als toverboek en een omgekeerde pot als glazen bol wil het toveren natuurlijk niet lukken. Vergelijk dat maar eens met de laatste prenten.

Wielsbeke : De Eenhoorn 2017, [28] p. : ill. ISBN 9789462912212 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri