Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2017

Milja Praagman, Leopold van de Ven (ill.): Zien met je ogen dicht

door Jen de Groeve

+3 - Papa veegt de bloemblaadjes van de stoep tot er niets meer ligt. ‘Kale boel’ vindt zijn dochtertje, maar papa tilt een stoeptegel op waaronder talloze mieren rondkruipen. Zo toont hij haar dat er altijd meer is dan je denkt, meer dan je op het eerste gezicht ziet. Dan gaan ze naar het huis van oma, waar opa’s stoel sinds kort leeg is. ‘Ik zie hem nog zo zitten’, zegt oma, ‘Ik hoef alleen maar mijn ogen dicht te doen’. Na het bezoek aan oma gaan ze een ijsje eten aan de slootkant, waar ze hun spiegelbeeld in het water zien.
 
Milja Praagman maakt er duidelijk een punt van om de feitelijke werkelijkheid telkens in contrast te brengen met wat er niet tastbaar is: Een graafmachine breekt de garage af waarin opa altijd bezig was, wat materieel aan hem herinnert, verdwijnt, maar opa blijft wel aanwezig in hun gedachten. Het spiegelbeeld in het water, het ijsje dat weggesmolten is maar toch nog lekker naar aardbei smaakt… Het herhaalde beeld van de schone stoeptegels waaronder mieren leven, dient als didactisch opstapje. Het mag de duidelijkheid ten goede komen en kinderen kunnen mooi de gepaste associaties leggen, maar als verhaal is dit niet bijzonder geslaagd.
 
Grafisch kunstenaar Leopold van de Ven illustreerde de tekst met prenten in schilderwerk en collage. Hij beeldt de eenvoudig vormgegeven verhaalfiguren af tegen een soms vrij abstracte achtergrond, waarin elementen uit het verhaal -- de stoeptegels, de ijshoorntjes, oma’s tafellaken – terugkomen en die vooral met kleurvlakken en herhaalde structuren samenhang creëert. De combinatie van twee prenten waarop het meisje naar haar papa’s hartslag luistert, haar hoofdje op zijn borst, en in gedachten haar overleden opa ziet is zowel emotioneel als grafisch sterk. Ze brengt met lichte suggesties in vorm en kleur de reële situatie en het droombeeld van opa samen. Het was mooi geweest had de tekstschrijver ook wat meer onnadrukkelijke suggestiviteit aan de dag had kunnen leggen.  
 
Milja Praagman, Leopold van de Ven (ill.), Zien met je ogen dicht, De Eenhoorn Wielsbeke, 2017, [28] p. : ill. ISBN 9789462912397

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri