Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2017

Kristien Hemmerechts, An Candaele (ill.): Big wordt Beer

door Katrien Maris

KLEUTERS 4+ - Big geeft een feestje en al zijn vriendjes mogen komen. De uitnodigingen veroorzaken meteen flink wat opschudding want volgens de genodigden staat er een fout in: ‘verbeerdag’ moet eigenlijk ‘verjaardag’ zijn. Big legt uit dat hij wel degelijk zijn ‘verbeerdag’ viert. Hij wordt immers beer. Eerst lachen zijn vriendjes hem vierkant uit, maar Big houdt ernstig vol dat hij toch écht beer wordt. De dieren zien in dat hij het meent en zitten met behoorlijk wat vragen. Zo wil OliFant vooral weten of beer worden pijnlijk is. Muis vraagt of de verandering Big angst inboezemt en KameLeon vraagt zich af of Big dan een bruine kleur krijgt. Big stelt zijn vrienden gerust en legt uit dat alle jongensbiggen ooit beer worden en dat dat juist een reden is om feest te vieren. Maar nu zit Beer met een probleem: hij vraagt zich somber af wat er dan met hem moet gebeuren. OliFant biedt ruimhartig aan dat hij best olifant mag worden, maar dat ziet Beer niet echt zitten. Hij wil Beer blijven. De oplossing komt uiteindelijk van Big. Hij stelt voor dat hij Andere Beer wordt en dat Beer gewoon Beer blijft. Zo is iedereen tevreden.
 
Kristien Hemmerechts liet ons al eerder kennis maken met dit bonte klasje vol dierenvriendjes in Ik ben KameLeon, waarin ze kleuters laat filosoferen over anders zijn. Dit keer is het verhaal opgebouwd rond allerlei misverstanden die ontstaan door de dubbele betekenis van het woord ‘beer’. Big heeft het natuurlijk over een volwassen mannetjesvarken. Bigs vriendjes daarentegen denken bij dit woord enkel aan hun klasgenootje, Beer. Best een leuke insteek, dit taalspelletje.

Het verhaal begint veelbelovend en Hemmerechts bouwt de verwarring langzaam op. Eerst wordt Big bespot door zijn vriendjes en dan bestoken ze hem met allerlei grappige vragen. Maar daarna gaat het bergaf met de verhaalstructuur. De uitleg van Big zou op dat moment een eind kunnen maken aan de verwarring, maar is ontoereikend. ‘Alle jongensbiggen worden beer.’ maakt niet voldoende duidelijk dat beer hier een synoniem is voor een volwassen mannelijk varken. Kleuters zullen ongetwijfeld een extra woordje uitleg nodig hebben en de dieren in het verhaal blijkbaar ook want het misverstand blijft aanslepen. Het grappige is er ondertussen wel af en het geheel maakt op die manier een langdradige, nietszeggende indruk. Ook de oplossing van Big getuigt van weinig vindingrijkheid.  
 
De illustraties van An Candaele zijn een feest om naar te kijken. Opvallend is de speelse uitwerking van de kleding. Zo draagt Beer een jurk van lichtroze stof bedrukt met gele bijtjes en Muis showt heel stoer zijn shirt met zwart-oranje gestreepte tijgerprint. Op de lichtgrijze trui van GiRaf prijkt een witte ladder, wat nog grappiger wordt omdat GiRaf daadwerkelijk buiten de bladrand valt met zijn nek en dus voorover moet buigen om in beeld te zijn. Verder zien we aandoenlijke details die dit klasje vol dieren bij momenten haast menselijk maken. Op elke uitnodiging die Big uitdeelt, heeft hij eigenhandig de naam van de bestemmeling geschreven. Te midden van alle discussie zien we bovendien dat Kikker en KameLeon tekeningen gemaakt hebben van de kop van Big, Beer en OliFant. Het zijn erg kinderlijke tekeningen, heel rudimentair ingekleurd, haast gekrabbeld. En tekenen is nu precies wat sommige kinderen doen als de verwarring rondom hen te hoog oplaait.  
 
Deze illustraties ondersteunen het verhaal met veel verve en tillen het zelfs op, maar kunnen de magere en enigszins verwarrende verhaallijn toch niet volledig compenseren.
 
Kristien Hemmerechts, An Candaele: Big wordt Beer, De Eenhoorn, Wielsbeke 2017 [28] p. : ISBN 9789462911963

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri