Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2017

Petr Horacek: Gulzige Geit

door Katrien Maris

3+ - Op een ochtend besluit Geit dat ze haar buik vol heeft van al dat gras. Ze wil nieuwe horizonten verkennen op culinair gebied. Die dag ontbijt ze met hondenbrokken, die ze doorspoelt met melk van de kat. ’s Middags proeft ze eerst aardappelschillen van het varken, daarna wat planten van de boerin en als dessert kiest ze voor een schoen van de boerendochter. De onderbroek van de boer wordt haar avondeten. Maar haar nieuwe eetgewoonten blijken Geit toch niet zo goed te bevallen. Ze slaat er achtereenvolgens rood, blauw, geel en groen van uit en moet zowaar even gaan liggen. De hele zondag is Geit doodziek en het duurt een volledige week voordat ze helemaal hersteld is. En nog heeft ze haar lesje niet geleerd, want nu begint ze rustig te knabbelen aan de laarzen van de boer.

Dit stapelverhaal blinkt uit door zijn eenvoud. De verhaallijn is makkelijk te volgen en vast te houden voor de jongste kleuters. Door de vraatzucht van Geit raakt elke boerderijbewoner iets kwijt wat voor hem of haar belangrijk is. De opsomming van wat Geit allemaal naar binnen speelde, wordt bovendien nog twee keer herhaald in de loop van het verhaal. Op die manier kan er ook een leuk geheugenspelletje gespeeld worden, dat een beetje doet denken aan ‘ik ga op reis en ik neem mee…’. Ondanks de herhalingen wordt het verhaal op geen enkel moment saai. De zware indigestie van Geit geeft het verhaal bovendien nog een extra komisch tintje. En het blijft een intrigerende vraag of het hier dan eerder gaat om naïeve impulsiviteit of koppige exploratiedrang.

In de schitterende illustraties herken je de typische collagestijl waar ook Eric Carle graag mee werkt. Uitgeknipte figuren uit verschillende soorten felgekleurd papier met uiteenlopende, bijzondere motieven lijken samengekleefd tegen een veelal witte achtergrond. Horacek heeft bovendien oog voor subtiele details die de illustraties net dat tikkeltje meer glans geven. Zo gunt het tafereel waar Geit de planten van de vensterbank snoept, terwijl ze notabene al kauwt op een knalrode schoen, ons een blik in de sfeervolle woonkamer van de boerderij: een wit, kanten kleedje op de tafel, een groene, massief houten kast met Delfts blauw servies, oudroze behang met met een dessin van tulpen en strepen…

De meest humoristische illustratie is die van Geit, geveld op haar rug. Haar kop ziet felgroen van de misselijkheid, haar blauwe tong hangt slap uit de bek, haar poten steken stokstijf in de lucht. Dit beeld heeft geen enkele uitleg nodig: de ellende druipt ervan af. Horacek ka met enkele potloodlijnen een breed scala van emoties weergeven: de hulpeloze blik als haar maag gromt, de getergde uitdrukking wanneer ze moet hikken, de beteuterde snoet als ze een boer laat… Dit is een lief, ondeugend boek waar kleuters en volwassenen evenveel zullen van genieten.

Petr Horacek, Gulzige Geit, Lemniscaat, Rotterdam 2017, [28] p. : ill. ISBN 9789047708179. Vertaling van The greedy goat door Jesse Goossens. Distributie: De Eenhoorn

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

De Amerikaanse bril

Robert Menasse

De huzaar op het dak

Jean Giono

Reset. Over identiteit, gemeenschap en democratie

Mark Elchardus

Trojaanse gedachten

Alicja Gescinska

Vrienden van de poëzie. Verhalen

Guido van Heulendonk

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Arsène Lupin, gentleman-inbreker

Maurice Leblanc, Vincent Mallié (ill.)

Eén enkele seconde

Rébecca Dautremer

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

Rekenen voor je leven

Edward van de Vendel & Ionica Smeets, Floor de Goede (ill.)

Toen Jonas in de walvis zat

Maria van Donkelaar, Sylvia Weve (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri