Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2017

Agnès de Lestrade, Valeria Docampo (ill.): Helemaal aan de rand van mij, ben jij

door Frauke Pauwels

3+ - Kocht ik boeken als flessen wijn, dan lag Helemaal aan de rand van mij, ben jij zeker in mijn winkelmandje: titel, prent en vormgeving spreken meteen tot de verbeelding. De felgele rug steekt af tegen het poëtisch blauwe vlak van een liggende beer, de compositie van beeld en titel is in evenwicht, de titel prikkelt.
 
Ook binnenin houdt illustrator Docampo die krachtige composities aan en boeit ze de kijker door het bekende te combineren met het ongerijmde: een beer dobberend in een kopje op een watervlak, gevangen in een druppel en begeleid door een gele vis, een beer geharnast in het frame van een stoel, omgeven door sombere, lege stoelen en een gele slak... Het sobere kleurgebruik met hoofdzakelijk bruintinten, blauwe vlakken en oranje-gele accenten, en de afwisseling van vloeiende, bredere streken en scherpe lijnen brengt rust. Elke prent loopt over twee bladzijden, afwisselend horizontaal en verticaal georiënteerd – wat enig onhandig gedraai tijdens het (voor)lezen met zich meebrengt.
 
Maar mooie beelden maken nog geen sterk boek. Het is een euvel dat we de laatste tijd vaker zien, en ook Helemaal aan de rand van mij, ben jij is in dat bedje ziek: de tekst haalt niet het niveau van de illustraties of mist de draagkracht om sequenties sterke prenten aaneen te rijgen tot een verhalend geheel. De sprekende en rijke prenten van Valeria Docampo worden vergezeld van korte teksten, licht filosofisch van toon. Elke tekst opent met ‘Helemaal aan de rand van’ (mijn bed/ de winter/ de verveling…) en luidt als reactie daarop een bepaalde activiteit in die benoemd wordt met neologismen als ‘versteenkorrelen’ of ‘verveelpozen’.  
 
Makkelijk moet het niet zijn geweest, om daar als vertaler mee aan de slag te gaan. Door die uiterst summiere situering en de vage beschrijving van wat daaruit volgt, blijft er flink wat huiswerk voor de lezer, die zelf maar moet zien uit te vissen wat hij met de terugkerende elementen uit tekst en beeld aanvangt.
 
Beeld en tekst spelen aan de rand van wat kan en roepen een personage op dat gevangen zit in zijn denken. Pas helemaal aan het einde durft het die gedachtewereld los te laten en open te staan voor iets nieuws, waarop het weemoedige blauw plaats ruimt voor uitbundig geel en oranjerood.
 
Geen makkelijk wijntje, dit boek, maar niettemin het proeven waard.
 
Agnès de Lestrade, Valeria Docampo (ill.): Helemaal aan de rand van mij, ben jij, De Eenhoorn, Wielsbeke 2017, [36] p. Ill. ISBN 9789462912144. Vertaling van Tout au bord door Siska Goeminne

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Anarchisme. Van Bakoenin tot de commons

Ludo Abicht

De minzamen

Koen Peeters

Harlem Shuffle

Colson Whitehead

Nasr Compacter

Ramsey Nasr

Nocilla-trilogie

Agustín Fernández Mallo

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

De heen-en-weerbrief

Gerda Dendooven

Een wonderprachtig dier

Britta Teckentrupp (ill.)

Elke rimpel een verhaal

David Grossman, Ninamasina (ill.)

Het strand

Sol Undurraga

Uit het niets

Aline Sax

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri