Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2017

Reine De Pelseneer, Ann De Bode (ill.): Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel

door Frauke Pauwels

6+ - ‘Sorry, maar onze kinderpoëzie moet écht beter’ kopte NRC in naam van Thomas de Veen op 26 januari 2017, gedichtendag. Daarin verzucht de recensent dat die kinderpoëzie de afgelopen tien jaar nauwelijks is veranderd en er geen vernieuwende, belangrijke dichters zijn bijgekomen in Nederland. Voor Vlaanderen geldt, helaas, hetzelfde.
 
Van Reine De Pelseneer en illustrator Ann De Bode verscheen bij De Eenhoorn Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel, een verzorgde uitgave met een flink pak gedichten over allerhande thema’s uit de onmiddellijke leefwereld van het jonge kind. Een nieuwe stem is Reine De Pelseneer niet — ze publiceerde al eerder poëzie en proza, vernieuwend is ze evenmin. Zowel qua stijl als thematiek zijn de gedichten zelden echt verrassend.
 
Hoe komt het toch dat kinderpoëzie er niet in slaagt mee te surfen op de golf die bij volwassenen nieuwe stemmen aan het werk zette? Sinds de opkomst van slam poetry is daar weer een en ander in beweging. Maar alle interesse voor performances en audiovisuele interventies ten spijt, verandert er in kinderverzenland nauwelijks wat. Kinderen zijn nochtans (nog steeds) gevoelig voor rijm, ritme en klankspel – getuige de snelheid waarmee liedteksten van pakweg Boef en Jebroer een weg vinden naar hun geheugen. Wie die teksten kent, kan alleen maar raden dat het zeemzoeterige weinig kinderen zal prikkelen. Ook op jonge leeftijd mag het best een beetje spannend zijn.
 
En dat is net wat De Pelseneer veel te weinig doet: in haar poging met de ogen van een kind te kijken, vervalt ze te vaak in de vertederde blik van een volwassene die zich inbeeldt waarnaar dat kind zit te kijken of, erger nog, de volwassene die het beter weet. De gedichten in Ahoy! kleuren braaf binnen de lijntjes en prediken goed gedrag op school (ook als je school lastig vindt), dierenliefde, een vleugje diversiteit en gezellig familieleven. Opvallend vaak eindigen de gedichten met een ‘wijze’ spreuk’, zoals:

‘Liegen is eenzaam, vervelend en naar.
Maar wat ik verzin, is mooier dan waar.’  
 
Of: ‘Al lijken de dingen saai en stil,
ze beginnen te leven
als je dat wil.’
 
Nochtans schrijft Reine De Pelseneer met een zeker metier: ze beheerst rijm en ritme, en gebruikt nu en dan een sprekend beeld, zoals ‘een kleur bedenken / die nog blijer is dan geel’, of  
 
‘en ik luister en ik tel
alle woorden uit hun mond,
alle stappen in het rond’  
 
in het gedicht ‘Pauze’. Spijtig genoeg lopen te veel gedichten dood: ze geraken verstrikt in rijmdwang, worstelen met perspectief of gebruiken weinig originele beelden.
Deze bundel gaat dan ook alle kanten op: in kwaliteit, in leeftijd. Wie van goede wil is, zou kunnen stellen dat Ahoy! daardoor een bundel is om in te snuisteren. Zelf had ik liever een strengere redactie gezien.
 
Reine De Pelseneer:  Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel, De Eenhoorn, Wielsbeke  2017, 80 p. ill. ISBN 978946291194 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri