Peuters en kleuters

Edward Van de Vendel, Alain Verster (ill.): Vasco het voetbalvarkentje

door Jan Van Coillie

3+ - Edward van de Vendel en Alain Verster publiceerden eerder al samen het poëtische prentenboek De duif die niet kon duiken (2011). De debutant Verster viel toen meteen op door zijn originele illustraties in retrostijl. Ook in Vasco het voetbalvarkentje hanteert hij fascinerende collages in gedempte tinten en wazige contouren. De opeengestapelde voorwerpen en dieren, de in zwart-wit gefotografeerde gezichten en de reproducties van oude prenten en kranten creëren een onwezenlijke sfeer.  
 
Maar het meeste valt het varken op. Log en grijsbruin domineert Vasco bijna elke prent. De sterkste indruk maken die prenten waarop Vasco samen met de jongen Matteo staat afgebeeld, zoals die waarop Vasco in de modder ligt, met Matteo dicht tegen hem aan of die op het eind die er een fraai contrast mee vormt, waarop Matteo zijn varken blij omhelst. Op de achtergrond staat Matteo nog eens, met een grote knoop voor zijn neus, waardoor hij op een varken lijkt. Dergelijke grapjes of speelse details vind je op bijna elke prent, bijvoorbeeld in de sjaals of nummers van de dieren, of in de voetbal waarmee ze spelen.

Voetbal en een bijzondere vriendschap, dat is waar Van de Vendels verhaal om draait. Vanaf het begin zit de tekst goed: de verrassende combinatie van voetbal en Vasco in de tweede zin, de functionele herhaling in de vierde en het krachtige slotwoord trekken de lezer meteen de tekst in:

'Toen Matteo jarig was, kreeg hij twee cadeaus: een varkentje en een bal. 
De bal was een voetbal, en dat varkentje was Vasco. 
Het was de mooiste dag van zijn leven.
 
Maar het was ook de mooiste dag van Vasco’s leven,
want hij was niet eens jarig en hij kreeg toch een cadeau:
Matteo.'

Matteo en Vasco zijn onafscheidelijk en de jongen probeert zijn varkentje te leren voetballen, wat niet zo goed lukt, want Vasco ligt liever in de modder. Hoewel het niet mag, lopen de twee vrienden weg van de boerderij, op zoek naar ‘tegenstanders’. Als ze die vinden, mag Vasco keeper zijn en daar blijkt hij geknipt voor, al is dat op zijn eigen manier. 
Bij de vele jonge lezers die van voetballen of van varkentjes houden, zal dit boek wel scoren. De warme typering van een bijzondere vriendschap krijgen ze erbij. 
  
Edward Van de Vendel, Alain Verster (ill.): Vasco het voetbalvarkentje, De Eenhoorn, Wielsbeke 2017, [32] p. : ill; ISBN 9789058388568 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri