Peuters en kleuters

Paul Verrept, Bo Spaenc (muz.): Umm

door Annemie Leysen

3+ - Paul Verrept is gefascineerd door zingen, door de manier waarop bij begenadigde zangers het lichaam tot instrument wordt. Eerder schreef hij, vanuit diezelfde verwondering, een boek over de door hem bewonderde Edith Piaf (Geen Spijt, De Eenhoorn, 2007). Toen Muziektheater De Kolonie hem vroeg een verhaal te schrijven over de legendarische Egyptische zangeres Umm Kulthum — met bijbehorende liedjesteksten — was hij meteen enthousiast.
 
Umm Kulthum (1998-1975) was ongetwijfeld de meest beroemde en geliefde zangeres in de Arabische wereld. Met haar volle en diepe contra-altstem werd ze enorm populair in het hele Midden-Oosten, maar ook ver daarbuiten. In de VS werd ze de Nachtegaal van de Nijl genoemd, in Parijs werd ze geadoreerd en ook in Israël had ze hopen bewonderaars. Tot vandaag worden haar albums druk verkocht en beluisterd. Umm Kulthum slaagde erin, dankzij haar betoverende stem en haar doorzettingsvermogen, als meisje en vrouw een grootse carrière uit te bouwen, niet evident in een wereld waarin zoiets enkel voor jongetjes en mannen was weggelegd. President Nasser was een van haar grote fans, en in 2001 werd in Caïro een museum (Star of the East) opgezet om haar te gedenken.
 
Paul Verrept koos ervoor om haar indrukwekkende biografie te bewerken in een sprookjesachtig verhaal over lotsbestemming en de onvermijdelijkheid die talent met zich meebrengt. In zijn overigens alweer mooi vormgegeven prentenboekje vermengt hij biografische feiten met magische sprookjeselementen. In het boerendorp waar Umm opgroeide en waar haar vader imam was, bleek ze meteen anders dan de andere kinderen. Die ‘liepen zomaar wat rond, zoals hondjes die nu eens hier en dan daar snuffelen. Maar Umm liep recht op haar doel af…. Niets hield haar ooit tegen. Of niemand.’

Twee feeën komen er aan te pas, die haar een  wonderlijke steen voorspellen, die haar de stem van een nachtegaal zou geven. ‘Umm groeide op als een bloem tussen het koren’. En ze leert stiekem liedjes van haar oma. Als jongen verkleed gaat ze op feesten zingen. Meisjes moesten namelijk binnen blijven. Wanneer ze koppig besluit om naar de stad te vertrekken kunnen de feeën haar radeloze ouders overtuigen om haar te laten gaan, mét haar magische steen. En daar gaat de wereld voor Umm open.
 
In korte toegankelijke zinnen en dialogen, in een sobere vertel- en tekenstijl, schreef en tekende Verrept het overtuigende verhaal over een Arabische diva voor kinderen. Hij liet de glamour achterwege en maakte een geloofwaardig portret van een vrouw die haar talenten, ondanks alles, alle kansen gaf. Een gaaf en inspirerend boekje.
 
Bij het boek hoort ook een cd met de liedjesteksten (overigens niet altijd helemaal geslaagd), op muziek gezet door Bo Spaenc, die ook in de voorstelling van De Kolonie te horen zijn.
 
Paul Verrept; Umm, Larrios, Berchem 2014, 30 p. ill. +cd. ISBN 9789491297939. Distributie: EPO
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri