Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2017

Dieter Braun: Wilde dieren van het noorden

door Jen de Groeve

9+ - Je kunt dit boek van Dieter Braun een ode aan de veelzijdigheid en pracht van het wilde-dierenleven noemen. Met als kanttekening dat de impact van de mens op de natuur ervoor zorgt dat ongerepte wildernis almaar schaarser wordt en dat de prachtige diversiteit sterk onder druk komt te staan. Bijna een derde van de in Wilde dieren van het noorden afgebeelde dieren zijn bedreigd.  
 
Het boek is in drie hoofdstukken opgedeeld en brengt portretten van dieren uit Noord-Amerika, Europa en Azië. ‘Het noorden’ is dus ruimer opgevat dan je misschien aanvankelijk dacht, want behalve de ijsbeer, de muskusos of het rendier, die je spontaan met de noordelijke kou verbindt, hebben ook de alomtegenwoordige haas, aalscholver en eekhoorn hier een plek, net zoals woestijnbewoners als de wilde kameel en de pardellynx of Spaanse lynx.
 
Braun beeldt elk dier in zijn natuurlijk biotoop af. Het zijn sterk gestileerde figuren, die hij zelf als ‘grafisch en minimalistisch met een vleugje retro’ omschrijft. Ze zijn meestal opgebouwd uit vaak symmetrische vlakken, waardoor ze iets abstracts krijgen. Met verschillende gradaties van dezelfde kleur, een mooie contrastwerking en een subtiel aangebrachte vachttextuur legt hij zeer secuur de karakteristieken van elk dier vast.  
 
Weergaloos is de afbeelding van de ijsbeer, wiens kop zachtjes uit de witte achtergrond naar voren komt in blauwig-zwarte schaduwvlakken. Op zijn vervaarlijke muil en ogen na, die vlijmscherp afgetekend staan tegen het wit. De poema is afgebeeld in deels doorschijnende kleurvlakken, dezelfde als de achtergrond, wat zijn vermogen om zich vrijwel onzichtbaar in zijn biotoop voort te bewegen visualiseert. De wolf krijgt een indrukwekkend frontaal portret (zie cover) en doet met zijn karakteristieke priemende blik dreigend aan. In de bijbehorende tekst wijst Braun echter op het feit dat de mens een veel grotere bedreiging voor de wolf vormt dan omgekeerd.  
 
Braun heeft tachtig dieren afgebeeld en bij de helft ervan is ook een korte informatieve tekst opgenomen waarin de belangrijkste kenmerken in voorkomen en gedrag worden beschreven. De bedreigde status van een aantal dieren, waarvan sprake is in de inleidende tekst, wordt niet vermeld bij de dieren in kwestie. Een beetje jammer wel. Het informatieve gehalte van de teksten is overigens maar matig. Ze zijn wetenswaardig, daar niet van, maar de aantrekkingskracht van dit boek ligt wel helemaal in de prenten, waarvan ik er best een paar aan de muur zou willen hangen.  
 
Het boek sluit af met een overzicht van de dierenprenten, met bladzijdeverwijzing.
 
Dieter Braun: Wilde dieren van het noorden, Fontaine Uitgevers, Hilversum 2017, 141 p. ill. ISBN 9789059567726. Vertaling van Die Welt der wilden Tiere im Norden. Distributie: Agora 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri