Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2017

Andrea Beaty, David Roberts (ill.): Roza Rozeur Ingenieur

door Jen de Groeve

5+ - Roza Rozeur wil ingenieur worden, maar ze durft het niet zo goed te vertellen. Dus zet ze stiekem op haar zoldertje met allerhande afvalmateriaal machines in elkaar en als ze klaar zijn, verstopt ze ze onder haar bed. Vroeger maakte ze vol trots een zweefbroek voor haar ooms of een worstjes-op-brood-automaat voor de tantes. Tot lievelingsoom Daan in lachen uitbarstte toen ze hem een kaashoed met propellers cadeau deed. Weg was het zelfvertrouwen.
 
Maar ware ambities laten zich niet zomaar fnuiken. Wellicht heeft Roza haar uitvinderstalent van overgroottante Roos geërfd, ‘een dame op leeftijd met dromen’. Ze bouwde in haar jonge jaren vliegtuigen, maar is er nooit eens in geslaagd zélf te vliegen. Wat als Roza overgroottante nu eens liet vliegen? Ze ontwerpt een helikaaskopter, die eventjes zweeft, dan sputtert en neerstort. Tante brulde het uit van plezier. Alweer een mislukking?
 
Roza Rozeur Ingenieur is een heerlijk verhaaltje op rijm, met als boodschap dat je moet durven te falen om te kunnen winnen. De aabb-rijm geeft een vrolijke cadans aan de tekst zonder dat het echt een dreun wordt. Edward Van de Vendel zorgde voor een geïnspireerde vertaling en om de boodschap windt men geen doekjes:

‘Want dingen mislukken. Dat hoort bij het leven.
Maar fout gaat het pas als je op hebt gegeven.’
 
De inspiratie voor Roza Rozeur was ‘Rosie the Riveter’, zo staat op de laatste bladzijde uitgelegd, een verzonnen meisje dat als motto had: ‘We can do it!’. Ze was het symbool voor de miljoenen vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken en in de landbouw werkten om de troepen van eten en materiaal te voorzien.  
 
Andrea Beaty is een Amerikaanse. Ze heeft al dertien boeken op haar naam staan, waaronder ook Ada Twist, Scientist en Iggy Peck Architect, helemaal volgens hetzelfde concept gemaakt als Roza Rozeur Ingenieur en ook geïllustreerd door David Roberts. Al haar personages zijn eigenlijk een beetje als Roza Rozeur: grappig, schrander en onstuitbaar creatief.
 
Op de prenten van David Roberts valt bijzonder veel te ontdekken. Hij heeft een fijn oog voor grappige details. Het is leuk om uit te zoeken tot welke machine het gebruik van een bezem, paraplu, maiskolf en een bolletje wol zullen leiden. En Roza heeft ook altijd haar pop bij de hand, die nu eens een been mist, dan weer is onthoofd, afhankelijk van wat ze nodig heeft voor haar nieuwste uitvinding. Tussen de dolle bedenksels van Roza staan ook de vliegtuigontwerpen van overgroottante Roos getekend op millimeterpapier wat, zonder een stijlbreuk te weeg te brengen, toch een linkje legt naar de realiteit in de jaren ’40, die de inspiratie vormde.
 
Leuk, pretentieloos en knap gemaakt prentenboek.
 
Andrea Beaty, David Roberts (ill.): Roza Rozeur Ingenieur, Nieuwezijds, Amsterdam 2017, 32 p. ill. ISBN 9789057124983. Vertaling van Rosie revere, engineer door Edward Van de Vendel. Distributie: EPO 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri