Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Jacques Maes, Lise Braekers: Duif

door Jurgen Peeters

6+ - Duif is het nieuwe prentenboek van auteursduo ‘Jacques & Lise’, oftewel Jacques Maes en Lise Braeckers, beiden gespecialiseerd in grafisch design en illustratie. De cover van hun vorige prentenboek Oskar (2016),  over de verdwijning van een speelgoeddino, werd op de Frankfurter Buchmesse met een Global Illustration Award bekroond. Het winnen van zo’n prestigieuze prijs schept meteen hoge verwachtingen voor de opvolger.
 
De sobere vormgeving springt vanaf de voorpagina in het oog. Jacques en Lise beperken zich tot basale tinten groen, lichtgrijs en wit, aangevuld met een beheerst rood. De eerste dubbele pagina van dit prentenboek in oblong baadt eveneens in roodtinten en eist zo alle aandacht op. Vorm en inhoud correleren daardoor treffend, aangezien dit een scharniermoment in Basiels leven betekent: hij krijgt een duif van z’n grootvader, met de boodschap het dier goed te verzorgen: ‘Dan komt hij altijd naar jou terug.’ Wijze woorden, die Basiel meteen ter harte neemt; hij oefent dagelijks tot hij met z’n nieuwe huisdier de wereld kan rondreizen en duif overal in de prijzen valt. Dat wordt overigens visueel sterk verbeeld door een herhaling van beelden waarin Basiel zijn toekomstige vrouw leert kennen, haar daaropvolgende zwangerschap en de geboorte van hun zoontje. Basiel heeft echter nauwelijks aandacht voor die familiale verandering, gefocust als hij is op prijzen winnen.
 
Nog reiken zijn ambities verder: ‘Hij droomde van iets dat geen enkele andere duif ooit had gedaan.’ Dat idee blijkt even lumineus, humoristisch als onhaalbaar: duif dient vanop de maan huiswaarts te keren. De grootse impact van die onhaalbare onderneming wordt treffend weerspiegeld door Basiel die in een enorme telescoop de hemel afspeurt. Ditmaal lijkt duif echter te falen. Het verstrijken van de tijd wordt op tweeërlei wijze knap weerspiegeld; enerzijds evolueert de maan van kogelrond hemellichaam naar een wegwaaiend duivenveertje, anderzijds begint Basiel naarmate hij ouder wordt steeds sterker te vervagen. Het verrassend originele einde laat alle registers open om de afloop van deze geschiedenis zelf aan te vullen. Meerdere invalshoeken op Basiel en zijn schier onmogelijke operatie kunnen tegen elkaar afgewogen worden.
 
Het duo Jacques en Lise integreert meerdere perspectieven om Basiels verhaal te verbeelden. Vooral het goedgekozen vogelperspectief valt op; net zoals duif kan de lezer de gebeurtenissen van bovenaf aanschouwen. Goedgekozen details verruimen het blikveld van de (voor)lezer en laten voldoende ruimte om steeds weer nieuwe bijzonderheden te ontdekken. In gedetailleerd uitgewerkte landschappen valt heel wat te ontdekken, zoals allerhande fauna en flora, stadszichten, een terugkerende figuur op wandel met haar hond. Bomen worden afgebeeld als gekartelde bladeren of vogelveertjes, zodat de visuele uitwerking naadloos bij de inhoud aansluit. Basiel lijkt een wat clownesk figuurtje, in tegenstelling tot duif, die levensecht en realistisch gestalte krijgt.
 
De tekst blijft vrij eenvoudig, vaak ook louter descriptief. Jacques en Lise presenteren als het ware ene objectief verslag van duifs prestaties en Basiels dromen. In combinatie met de gestileerde prenten overtuigt dit wel, maar een uitgebalanceerde tekst had dit prentenboek toch een extra elan kunnen verlenen.
 
Duif overtuigt als een esthetisch uitgewerkt prentenboek dat vooral visueel openlijk durft spreken over moeilijk te vervullen ambities, zonder daarbij te willen veroordelen of waarschuwen. Integendeel, Jacques & Lise creëren voldoende open plekken, zodat voorlezers en kinderen samen kunnen filosoferen over de verregaande impact en grenzen van dromen en aspiraties.

Jacques Maes, Lise Braekers: Duif, Van Halewyck, Kalmthout 2017, 28 p. ill. ISBN 9789461317353. Distributie Pelckmans uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Anarchisme. Van Bakoenin tot de commons

Ludo Abicht

De minzamen

Koen Peeters

Harlem Shuffle

Colson Whitehead

Nasr Compacter

Ramsey Nasr

Nocilla-trilogie

Agustín Fernández Mallo

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

De heen-en-weerbrief

Gerda Dendooven

Een wonderprachtig dier

Britta Teckentrupp (ill.)

Elke rimpel een verhaal

David Grossman, Ninamasina (ill.)

Het strand

Sol Undurraga

Uit het niets

Aline Sax

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri