Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Jan Paul Schutten, Arie van ’t Riet (foto’s): Binnenstebinnen: röntgenfoto’s van dieren

door Jen de Groeve

9+ - Arie van ’t Riet heeft een bijzondere liefde voor fauna en flora, en heeft zich bekwaamd in het maken van röntgenfoto’s. In Binnenstebinnen presenteert hij aldus een vijftigtal foto’s van de binnenkant van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en weekdieren en geleedpotigen. Jan Paul Schutten schreef er teksten bij met ‘extra informatie over de dieren, zodat je weet wat je ziet.’  
 
De foto’s zijn knappe staaltjes van Van ‘t Riets technisch kunnen, want zowel een vliesdun bloemblaadje als de vacht van een dier werden op een en dezelfde foto vastgelegd. Röntgenfoto’s maken van zo’n verschillende objecten vergt nochtans een aparte werkwijze. Van ’t Riet legt daarenboven ook een bijzonder gevoel voor esthetiek aan de dag. Dieren en planten werden in een mooie opstelling samengebracht en sommige foto’s van bloemen en planten heeft hij gedeeltelijk ingekleurd.  
 
Het effect is treffend, doet wat onwezenlijk aan soms, terwijl je toch de ‘structuur’ te zien krijgt van zo’n levend wezen. Het bovenaanzicht van een rog op een zwarte achtergrond, is net een kantwerkje, de vleermuis, die in een compositie is samengebracht met – in verhouding groot afgebeelde -- gewassen, lijkt als een insect op te vliegen uit een bos planten. Jan Paul Schutten heeft het er in zijn tekst nochtans over dat het skelet van de vleermuis ‘veel meer op dat van een mens [lijkt] dan alle andere dieren die tot nu toe aan bod zijn gekomen’. Hoe hij daar zo bij komt, ontsnapt mij.
 
De teksten van Schutten zijn, zoals we dat van hem gewoon zijn, aansprekend en visueel, maar geven nogal eens informatie ‘naast’ de foto. Zo heeft Schutten het over dat de zonnevis een nogal ‘geniepige jager’ is, die zijn prooi van dichtbij als een ‘stofzuiger’ opzuigt. De foto laat prachtig het skelet van de zonnevis zien. Mooi was geweest had de tekst uitgelegd hoe dat ‘stofzuigen’ dan in zijn werk gaat. De uitleg bij de tong, die eigenlijk net een schilderij van Picasso is, en hoe hem dat zeer goed uitkomt in de natuur, is dan weer uitstekend geslaagd, net zoals de tekst bij de rog, die verklaart hoe de duizenden kleine botjes in de vinnen, die de spieren hun houvast geven, het ‘kantwerkje’ vormen op de foto.
 
Dat de röntgenfoto’s best wat meer gerichte beschrijving hadden mogen krijgen, blijkt op pagina 98, waar zes vogels te zien zijn, op basis van wier skeletten je zou moeten kunnen bepalen welke vogels familie zijn van elkaar. Je kunt proberen, maar het zal grotendeels gissen zijn.
  
Een apart boek, dat inderdaad een andere kijk geeft op het dierenleven, maar dat vooral in de beelden doet. De tekst blijft te veel achter, Schutten heeft niet bijzonder veel moeite gedaan om een evenwaardige bijdrage te leveren.
 
Jan Paul Schutten, Arie van ’t Riet: Binnenstebinnen: röntgenfoto’s van dieren, Gottmer, Haarlem 2017, 126 p. ill. ISBN 9789025767266. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri