Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2018

Sylvia Vanden Heede, Sassafras De Bruyn (ill.): Bijbel. Verhalen uit het Oude Testament

door Jen de Groeve

9+ - Geïllustreerde hervertellingen van Bijbelverhalen, daar zijn er al heel wat van. Opvallende recente uitgaven zijn Een Bijbel van Rébecca Dautremer en Phillippe Lechermeier – niet de Bijbel, maar een persoonlijke interpretatie van de auteurs -- en een recente versie van de klassieke uitgave van D.A. Cramer-Schaap: Kinderbijbel : oude en nieuwe testament, met illustraties van Annemarie van Haeringen. De Bijbelverhalen voor kinderen zijn talloos, maar een herwerking van de volledige Bijbel voor kinderen of jongeren, daar is Een Bijbel de opmerkelijkste van.  
 
Er is nu een nieuwe uitgave in groot formaat bij Lannoo: Bijbel. Verhalen uit het Oude Testament is het werk van Sylvia Vanden Heede en de jonge illustrator Sassafras De Bruyn. Ze lieten zich begeleiden door Professor Bénédicte Lemmelijn. Zij is  verbonden aan de onderzoekseenheid Bijbelwetenschap van de KU Leuven. Professor Lemmelijn bezorgde de auteurs de nodige achtergrond voor tekst en beelden en schreef ook een verantwoording.

Sylvia Vanden Heede zorgde voor de hervertelling van Genesis tot het verhaal van Job. Het zijn vrij substantiële, vlot lezende teksten die dicht bij de Nieuwe Bijbelvertaling van 2004 aansluiten. Naast de Bijbelteksten zijn er op elke bladzijde ook weetjes opgenomen, waarvoor Sassafras De Bruyn tekende, in samenwerking met Professor Lemmelijn.
 
Sassafras De Bruyn studeerde in 2013 af aan het Sint Lucas in Antwerpen. Voor deze Bijbel publiceerde ze vier prentenboeken bij uitgeverij Clavis, waarin je haar werk duidelijk ziet evolueren. Ze is ook de illustrator die live tekent in ‘De mooiste herinnering’ van het tv-programma Iedereen beroemd. In verschillende projecten is zij volop op zoek naar een eigen signatuur.
 
Voor Bijbel maakte ze vrij klassieke schilderingen die telkens een dubbele bladzijde beslaan. Het zijn prenten met een epische adem, die met gevoel voor dramatiek op papier zijn gezet. Het best geslaagd vind ik de taferelen waarop grote mensenmassa’s in beweging zijn. De Bruyn laat figuren en omgeving haast organisch samenkomen, wat een mooie, hechte dynamiek aan het beeld geeft. De individuele figuren zijn minder indrukwekkend. De Bruyn moet nog aan finesse winnen bij het karakteriseren van personages en het tot uitdrukking brengen van doorvoeld drama.  
 
Opvallend is dat de jonge illustrator als belangrijkste auteur wordt naar voren geschoven. Ze staat als enige vermeld op de cover en de vormgeving van het binnenwerk laat ook zien dat de meeste aandacht uitging naar de prenten. De teksten zijn in een al te kleine letter met bijzonder weinig zin voor presentatie tussen en over het beeldmateriaal gepropt. De poging om de weetjes – in een nóg kleinere letter – de dynamiek van de illustratie te laten volgen, doet amateuristisch aan. Deze extra teksten storen op deze manier eerder dan dat ze aanzetten om verder te lezen. Heel jammer, het woord in deze Bijbel lijkt er weinig toe te doen. Dat kan toch de bedoeling niet geweest zijn.
 
Sylvia Vanden Heede, Sassafras De Bruyn (ill.): Bijbel. Verhalen uit het Oude Testament, Lannoo, Tielt 2017, 80 p. ill. ISBN 9789401441094.


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri