Vanaf twaalf jaar

Jacqueline Woodson: Zacht als de wind

door Vanessa Joosen

12+ - Niet rennen in blanke buurten. Niet rennen." Dat zei zijn vader toen Miah zich als 10-jarig jongetje had losgerukt en over Madison Avenue was gelopen. Wat zijn vader niet vertelde was dat je als zwarte tiener maar beter met een zwart meisje kan uitgaan. Miah is een buitenbeentje op vele vlakken: zijn moeder is een beroemde schrijfster en zijn vader een filmregisseur met een Oscar op zijn naam. Door zijn rijke afkomst hoort Miah er in de zwarte gemeenschap niet helemaal bij en sturen zijn ouders hem naar een dure, blanke school. Daar wordt hij automatisch in de laagste klas geplaatst, misschien omdat hij zwart is. Miahs huidskleur wordt hem pas uitgesproken kwalijk genomen wanneer hij op een joods blank meisje, Ellie, verliefd wordt. De twee ontmoeten elkaar op school -- hij raapt haar boeken op -- en voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ellie is zich van geen kwaad bewust tot ze haar zus vertelt over haar nieuwe liefde. Haar zus weet vanuit haar lesbische relatie hoe moeilijk het is om voor je overtuiging te vechten, maar toont enkel afkeer van een relatie met een zwarte man.

Hoewel het liefdesverhaal in dit boek soms wat clichématig overkomt, wordt de verhouding tussen zwart en blank interessant uitgediept. Wat betekent het om zwart te zijn? Wat betekent het om blank te zijn? Hebben blanke mensen in een blanke samenleving een huidskleur? Hoewel iedereen om ter hardst roept dat racisme verkeerd is, verbergen maar weinig mensen hun afkeuring wanneer Ellie en Miah in het park zitten te zoenen. Ook de relatie tussen Ellie en haar familie is boeiend beschreven: doordat haar moeder het gezin twee keer in de steek liet, heeft Ellie bindingsangst. De communicatie met haar moeder verloopt allesbehalve vlot, en een dramatische confrontatie kan niet uitblijven. Zacht als de wind houdt de Amerikaanse samenleving een spiegel voor die de lezer confronteert met een harde waarheid, al eindigt Jacqueline Woodson haar modern Romeo en Juliet verhaal niet zonder een sprankeltje hoop.

Jacqueline Woodson: Zacht als de wind, Facet, Antwerpen 2002, 151 p. ISBN 90-5016-380-7. Vertaling van If you come softly

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2003

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


​
ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri