Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2018

Petr Horacek: En de maan lachte

door Katrien Maris

2+ - Wanneer de maan op een avond opkomt boven de boerderij, heeft hij aanvankelijk weinig reden tot lachen. Onder zich ziet hij één grote chaos. De dieren die allang moesten slapen, zijn nog klaarwakker, terwijl de nachtdieren nergens te bespeuren vallen. Gelukkig weet de maan precies wat hij moet doen. Eén voor één steekt hij de sterren aan. Wanneer de tiende ster flonkert, is alles weer zoals het hoort: de nachtdieren zijn druk in de weer en de dagdieren maken zich klaar voor een zachte nacht. Onder een prachtige sterrenhemel kan de maan met een gerust hart weer lachen.
 
Dit boek heeft alle troeven om een schitterend peuterboek te zijn. Het stevig karton met afgeronde hoeken leent zich perfect voor veelvuldige exploratie door kleine handjes. De verhaalopbouw is eenvoudig. Per blad krijgen we een andere diersoort te zien en telkens schittert er één ster meer aan de hemel. Dieren die vooral overdag actief zijn (hond, koeien, varkens, ganzen en schapen) en nachtdieren (katten, vleermuizen ,vossen, muizen en motten ) wisselen mekaar hierbij mooi af.
 
De tekst beperkt zich tot twee zinnen per blad en is steeds opgebouwd volgens hetzelfde stramien. Eerst wordt benoemd de hoeveelste ster de maan aansteekt en voor welke dieren hij dat doet. Vervolgens wordt de reactie van de dieren in kwestie hierop beschreven. Dit steeds terugkerende patroon zorgt ervoor dat peuters het verhaal actief mee kunnen opbouwen en zich dus ook makkelijker kunnen focussen.
 
De hoofdbedoeling is peuters op een speelse manier leren tellen van één tot tien. Een leuk detail is dat het aantal aangestoken sterren telkens overeenkomt met het aantal dieren op het blad. Op die manier kan de teloefening twee keer per blad uitgevoerd worden. Bovendien proeven de allerkleinsten op hun niveau van de diversiteit in het dierenrijk. Het verschil tussen dag- en nachtdieren komt bijzonder mooi uit de verf en we krijgen een inkijk in de concrete bezigheden van de nachtdieren. Zo wordt duidelijk dat katten en vossen hun tijd ’s nachts vooral gebruiken om te jagen.
 
Uit eerder werk bleek al dat Petr Horacek een bijzonder talent heeft voor het tekenen van dieren. Ook in deze eenvoudige, lieve krijttekeningen in frisse, sprekende kleuren is de warmte en begeestering voelbaar waarmee Horacek zijn dieren weergeeft. Naar de vrolijke regenboogkleuren op de flinterdunne, tere vleugels van de motten kun je lang kijken. De nachtelijke hemel is ingekleurd met ecoline in stemmige, blauwe tinten die bij elke prent net dat tikkeltje anders zijn. Enkel in de illustratie van de indommelende koeien kreeg de hemel een verrassende donkerrode kleur.
 
De overzichtsprent aan het einde van het boekje is toch het absolute hoogtepunt. In de donkerblauwe hemel, bomvol gele sterren, staat een knalgele, breed glimlachende maan. Hij kijkt voldaan neer op alle dieren die hij geholpen heeft. Het landschap straalt een vredige rust uit, met een vleugje magie. Een ideaal beeld voor peuters om ontspannen naar dromenland te vertrekken.
 
Petr Horacek: En de maan lachte, Lemniscaat, Rotterdam 2018, 24 p. ill. ISBN 9789047709930. Vertaling van When the moon smiled door Jesse Goossens. Distributie De Eenhoorn 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri