Adolescenten

Mary Hoffman: Troubadour

door Joke Guns

15+ - Een auteur die schitterende fantasy schrijft - denk maar aan de 'Stravaganza'-reeks - is niet noodzakelijk even bedreven in het vertellen van historische verhalen. Dat bewijst Mary Hoffman met Troubadour. In de dertiende eeuw overspoelen opgehitste kruisvaarders Zuid-Frankrijk: ze moorden, plunderen en verkrachten in naam van God. De katharen zijn het mikpunt van deze uit de hand gelopen ruzie tussen staatshoofden en kerkelijke leiders. 
 
Elinor is een jonge edelvrouw, die op het punt staat uitgehuwelijkt te worden aan een man die haar vader zou kunnen zijn, maar liever neemt ze haar lot in eigen handen. Verkleed als jongen trekt ze mee met een troubadour en zijn troep. Maar na een aantal maanden valt niet meer te verbergen dat ze een vrouw is. Voor haar eigen veiligheid blijft ze in de burcht van vrouwe Iseut, die dichteres en kruistochtweduwe is. Heel die tijd maakt Elinor zich verschrikkelijke zorgen over troubadour Bertran, die net als haar vader een kathaar is. De gebeurtenissen lopen zodanig uit de hand, dat heel wat mensen vluchten naar Italië, ook Elinor en vrouwe Iseut. Anderen belanden onherroepelijk op de brandstapel...
 
Over deze boeiende periode in de geschiedenis is heel wat te vertellen. Hoffmans verhaal kan echter niet beklijven, want het heeft te veel van een geschiedenisles. De personages zijn goed uitgewerkt, maar krijgen geen ziel en zijn ook niet erg geloofwaardig neergezet. Zo heeft Elinor, een meisje van dertien jaar, wel heel veel praat, en af en toe een wereldwijsheid die onmogelijk moet zijn geweest in die tijd. Hoffman wil te veel thema's in haar boek stoppen: ze verweeft homoseksualiteit en bigamie door het katharenverhaal, wat af en toe geforceerd overkomt. 
 
De gebeurtenissen volgen elkaar op zonder verzorgde overgangen. Het taalgebruik is afwisselend formeel en populair, wat de vaart afremt. Bovendien is de auteur slordig in haar woordkeuze. In de eerste hoofdstukken worden de katharen de volmaakten genoemd, wat later zijn het de zuiveren. In de tweede helft heeft Hoffman het dan over de Albigenzen. Wie de achtergrondkennis heeft, kan volgen, maar voor andere lezers is het in het duister tasten. Historische romans hoeven niet stroef te zijn, en personages hebben daar een belangrijk aandeel in. Hoffman heeft hier spijtig genoeg kansen laten liggen.
 
Mary Hoffman: Troubadour, Van Goor, Houten 2010, 313 p. ISBN 9789047511717. Vertaling van Troubadour door Annelies Jorna
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri