Adolescenten

Mary Hoffman: Stad van schepen

door Kyra Fastenau

15+ - Stad van schepen is het vijfde avontuur van de stravaganti, een groepje tieners op het Londense Barnsbury Comp, die in hun slaap op magische wijze verdwijnen naar Talia, een parallelle dimensie die verrassend veel overeenkomsten vertoont met het Italië van de renaissance. Elk deel van de reeks focust op een scholier die — om wat voor reden dan ook — ongelukkig is in het dagelijks leven en plots een mysterieus voorwerp vindt, een talisman die hem of haar naar een nieuwe Taliaanse stadstaat brengt. De talisman heeft de tiener uitgekozen om deze stad te redden van een nog onbekende bedreiging, die altijd iets te maken heeft met de machtige familie Di Chimici.
 
Zo is ook het lot van Isabel — Bel — Evans in Stad van schepen. De zeventienjarige Isabel staat haar hele leven al in de schaduw van haar knappe tweelingbroer Charlie, die uitblinkt in sport, goede cijfers haalt en veel populairder is dan zij. Het enige waarin Isabel hem overtreft, is kunst. Ze heeft een speciale interesse in mozaïek en is gefascineerd door de beroemde fresco’s van het Italiaanse Ravenna. Wanneer ze op een bundeltje schitterende tesserae-steentjes stuit, kan ze het niet laten die mee te nemen en zo begint haar avontuur in Talia. Isabel reist af naar Classe, een stadstaat die voor het eerst in de serie niet gebaseerd is op één, maar op twee Italiaanse plaatsen.
 
Hoffman besloot de mozaïeken van Ravenna te combineren met de havenplaats Classe. Een slimme zet, want zo heeft de Taliaanse stad niet alleen een link naar Isabels passie, maar is het ook de uitgelezen plaats voor een nieuw element in de avonturenromans, die goed aansluit bij het genre van historische fantasy: piraterij. Meteen wordt duidelijk dat Isabels taak in Talia samenhangt met de grootste toekomstige zeeslag tussen twee kampen: de onafhankelijke stadstaten Belezza en Classe nemen het op tegen de familie Di Chimici en het gevreesde ‘poortvolk’, wier origine mysterieus blijft. In haar voorbereiding op het gevecht wordt Isabel bijgestaan door haar mentor Flavia, een koopvrouw die handelt in stoffen en specerijen, en haar zoon, de piraat Andrea. Het is niet moeilijk om te raden waar Hoffman haar inspiratie voor dit laatste personage vandaan haalde: Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow wordt zelfs in het boek genoemd. Daarnaast keren alle oude bekenden uit de voorafgaande boeken terug en worden ook hun steden aangedaan, ontluiken er nieuwe liefdes en introduceert Hoffman zelfs een heel nieuwe dimensie. 
 
Een hoop herkenbare ‘Stravaganza’-elementen dus, gecombineerd met een aantal nieuwe vondsten, waarin zoals altijd de thema’s vriendschap, familie en het verlies van een dierbare een belangrijke rol spelen. Dit maakt Stad van schepen prima leesvoer voor de vaste ‘Stravaganza’-fans, maar aangezien het plot voortborduurt op voorafgaande delen en het schare aan karakters steeds uitgebreider wordt, zullen nieuwe lezers ongetwijfeld meer moeite met het boek hebben.
 
Mary Hoffman: Stad van schepen, Van Goor, Houten 2011, 362 p. ISBN 9789047515869. Vertaling van City of Ships door Annelies Jorna
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri