Vanaf negen jaar

Tonke Dragt: De brief voor de koning

door Herman De Graef

10+ - De brief voor de koning verscheen oorspronkelijk in 1962. Het tweede kinderboek van Tonke Dragt kreeg al snel de status van klassieke ridderroman. In 1963 kreeg het boek de Gouden Griffel, en in 2004 werd het boek verkozen tot de 'Gouden Griffel der Gouden Griffels'. Deze herdruk uit 2017 is de 49ste, het boek is verfilmd door Pieter Verhoeff en in 2013 kwam een bijzondere vorm van erkenning uit Groot-Brittannië: de vertaling werd uitgegeven door Pushkins Children’s Books en stond in diverse Britse kwaliteitskranten op de lijst met beste kinderboeken van het jaar.
 
Het verhaal speelt zich af in de fictieve middeleeuwse riddertijd. Hoofdpersoon is de 16-jarige schildknaap Tiuri, die de avond voor hij tot ridder geslagen wordt, wegloopt uit de verplichte nachtwake omdat een oude man hem om hulp vraagt. Dat is het begin van een lange reis vanuit het land ten westen van de Grote Bergen, waar koning Dagonaut regeert, naar het land ten oosten van die bergen, het rijk van koning Unauwen. Aan hem moet Tiuri op verzoek van een stervende ridder een belangrijke brief overhandigen.  
 
De lange reis te voet en te paard brengt hem zowel in gastvrije als in vijandelijke, onherbergzame streken. Hij botst op allerlei gevaren en ondervindt heel wat tegenkanting, maar ontmoet ook mensen die hem met raad en daad helpen. Piak, een jongen uit de bergen, wordt zijn trouwe metgezel. De twee overleven de gevaren van de natuur én de hinderlagen en aanvallen van meedogenloze tegenstanders. Ze komen in contact met edelen en armen, soldaten en boeren, een kluizenaar, een nar, een smid, een bedelaar, een pelgrim... Geholpen door Piak kan Tiuri zijn opdracht vervullen, om vervolgens terug naar zijn land te reizen. Daar slaat de koning hem toch nog tot ridder. Piak wil bij Tiuri blijven als zijn schildknaap, en misschien wordt hij ook nog wel eens tot ridder geslagen.
 
Dit is een uitgebreid verhaal over moed en trouw, over vriendschap en ridderlijkheid én over het tegendeel van dat alles. Het is boek is over jongens, meisjes en vrouwen spelen er vrijwel geen rol in. We krijgen vooral avontuurlijke ridderromantiek, voor iets anders wat jongens kan bezighouden, is er geen aandacht. Tonke Dragt schrijft ongekunsteld, aanschouwelijk en meeslepend. De status van klassieker is terecht.

Tonke Dragt: De brief aan de koning, Leopold, Amsterdam 2017, 456 p. : ill. ISBN 9789025868444. Distributie Standaard Uitgeverij
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri