Vanaf negen jaar

Dirk Weber: Duivendrop

door Lien Rondou

10+ - Wat begint als een eenvoudige vertelling over Alexander, een tienjarig jongetje met een ietwat solitaire hobby, ontpopt zich in de loop van dit boek tot een heuse pageturner.
 
Alexander erfde van z'n vader de begeestering voor de duivensport en is verknocht aan z'n eigen (nieuwe) duif Blanche. Als deze laatste z'n weg naar huis niet meer dreigt te vinden, schiet Alexander in actie en gaat hij zijn geliefkoosde dier zoeken. Bij deze zoektocht belandt de eigenzinnige jongen aan een volledig ommuurde kazerne, waar hij aan de andere kant van de muur een geheimzinnige, stille jongen aantreft. Volledig in de ban door deze vreemd aandoende ontmoeting keert Alexander terug naar de kazerne en maakt hij nader kennis met Jules, die zich Jubes laat noemen. Hij verneemt dat de jongen niet naar buiten mag en niet met hem mag praten omdat hij "van de andere kant" is.
 
Tegen alle regels en tegen beter weten in, blijft Alexander zijn vreemde vriend opzoeken. Hij dringt zelfs binnen in de kazerne en maakt op die manier kennis met het dagelijks leven daarbinnen: de vieringen, de gebeden, de geheime dropfabriek, de gecensureerde boeken...
 
Hun vriendschap wordt bruusk afgebroken nadat ze samen een plan beramen om te ontsnappen uit de kazerne en Alexander zijn vriend wegwijs maakt in de wereld daarbuiten. Hun ideale leventje in hun schuilplaats wordt nl. plotsklaps verstoord als daar de politie aankomt.
 
Dirk Weber vertelt met Duivendrop een aandoenlijk verhaal over twee jongens die elk in hun eigen wereld een buitenbeentje zijn, en eigenlijk elkaar nooit zouden mogen ontmoet hebben. Door hun interesse voor duiven leren zij elkaar kennen en spreken ze telkens stiekem af aan de muur van de kazerne. Wederzijdse vragen steken telkens weer de kop op, maar ondanks de hemelsbrede verschillen tussen hun beide leventjes, vinden ze elkaar als 'soulmate'.
 
Via dit verhaal laat Weber jonge kinderen nadenken over regels en de opportuniteit daarvan. Dat wordt onlosmakelijk verbonden met vragen over de Bildung van de jongens: wie beslist nl. tot welk soort wezens jongeren moeten gevormd worden? Tot wat moeten wij opvoeden of opgevoed worden? Wie heeft welk beslissingsrecht over anderen?
 
Maatschappijkritische vragen steken ongetwijfeld ook bij kinderen de kop op bij het lezen van dit boek. Hierin zit dan ook de kracht van het boek vervat: zonder belerend te zijn of letterlijk de vraag te stellen worden kinderen aangezet om over opvoeding, maatschappij en religie na te denken. Duivendrop bewijst dat we van Dirk Weber alleszins nog zullen horen.
 
Dirk Weber: Duivendrop, Querido, Amsterdam 2008, 128 p. ISBN 9789045105826. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Gesmoorde woorden

Olivier Rolin

Het verdriet van Spanje

Christiane Stallaert

Op weg naar De Hartz

Wessel te Gussinklo

Precieuze mechanieken. Nieuwe gedichten

Erwin Mortier

Tien jaar later

Harry Mulisch

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

De Baron von Münchhausen

Wouter Deprez, Randall Casaer (ill.)

Gloei; interviews en gedichten.

Edward van de Vendel, Floor de Goede (ill.)

Het sleutelbeengebaar

Hilde Van Cauteren

Sterker dan elk afscheid

Enrico Galiano

Woorden temmen: Van kop tot teen

Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri