Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Hélène Druvert: Op reis met Mary Poppins

door Jen de Groeve

6+ - Dit prachtige boek van Hélène Druvert wordt volledig gedragen door nostalgie. Jane en Michael Banks, de twee ondeugende kinderen die onder de hoede van Mary Poppins fantastische avonturen beleven in het Londen van de jaren ‘30, ontmoeten hun geliefde nanny opnieuw wanneer ze in het park aan het vliegeren zijn. Ze komt eens kijken of de kinderen ‘nog lief zijn’ en neemt ze vervolgens mee langs een aantal bezienswaardigheden in Londen, te beginnen met Buckingham Palace, en vervolgens naar Big Ben en Picadilly Circus. Dan gaat het met de dubbeldekkerbus naar huis en in bed reizen de kinderen in hun dromen verder. Ze duiken naar de bodem van de zee om met de vissen en meerminnen te zwemmen, daarna vliegen ze mee met een staartster naar de sterrenbeelden. Tot het paard Pegasus verschijnt en Mary Poppins vindt dat het bedtijd is.
 
Het verhaaltje heeft niet veel om het lijf, inhoudelijk noch vormelijk. Het wordt verteld in twee- tot vierregelige versjes in een aabb-rijmschema. De taal is gewoontjes, het ritme loopt niet zo lekker en hapert regelmatig. Maar de tekst was allicht niet meer dan de aanleiding voor de indrukwekkend mooie lasergesneden prenten. Hij had voor mijn part ook weggelaten kunnen worden, het verhaal dat de prenten vertellen, is zoveel boeiender en prikkelender voor de fantasie.  
 
Het verhaal start op de linkerpagina met een straatbeeld in wit, zwart en grijs. In de volgende, zwarte pagina is een uiterst fijn en gedetailleerd tafereel van huizen en wandelende mensen uitgesneden, dat zich aftekent tegen het silhouet van een herkenbaar Londens stadsgezicht op de bladzijde erna. Als je de pagina omdraait, vormen de eerste bladzijde en de keerzijde van de uitsnit een nieuw geheel, en zie je wat er op de rechterpagina verborgen zat. Zo vormt zich een verhaal waarin je bij het heen en weer bladeren telkens nieuwe details en verhaalelementen opmerkt.
 
Dit is geen boek bedoeld voor kinderhanden, daarvoor is het veel te fragiel. De kunstige lasergesneden bladzijden zijn als een kantwerkje zo fijn. De combinatie met de gedrukte bladzijden, waarop vooral met vlakken gewerkt is in een mooi zacht grijs met een tikje blauw erin, is bijzonder geslaagd. De aandacht voor detail en sfeer blijkt ook uit de keerzijde van de lasergesneden pagina’s, waar door de snijtechniek een fijn randje van de onderliggende papierkleur zichtbaar wordt. Daardoor krijgt het hele tafereel een fijne goudkleurige aflijning. De smeedijzeren hekken voor Buckingham Palace krijgen zo hun gouden afwerking, ondanks het Engelse regenweer straalt de vrolijkheid van het gezelschap af en de hemel, waarin sterrenbeelden, staartsterren én Mary Poppins te zien zijn, geeft waarlijk licht.  
 
Een verhaal dus met een magisch gouden randje, zoals het Pamela Lyndon Travers’ creatie past.
 
Hélène Druvert: Op reis met Mary Poppins, Van Goor, Houten 2018, 38 p. : ill. ISBN 9789000363353. Vertaling van Un petit tour avec Mary Poppins door Annelies Jorna. Distributie Lannoo 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Het kleinste gemene veelvoud

Pirkko Saisio

Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Yoko Ogawa

Klokgelui

Leo Pleysier

palganeem

Lies Van Gasse

Vlucht over de Pyreneeën. Mijn tocht met Walter Benjamin

Lisa Fittko

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Gelukkig en blij. Gedichten

Edward van de Vendel, Martijn van der Linden (ill.)

Hart van staal

Simon Van der Geest, Martijn van der Linden (ill.)

Jona

Anna van Praag

Mevrouw Kiosk

Anete Melece

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse

Koos Meinderts, Annette Fienieg (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri