Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Ava Dellaira: Op zoek naar

door Jen de Groeve

15+ -  
 
‘Voor elk levend mens staan dertig dode zielen, want in die verhouding overtreffen de doden de levenden.’
 
Met dit citaat uit A Space Odyssey valt Ava Dellaira met de deur in huis. Angies vader is een van die dode zielen. Angie heeft het altijd normaal gevonden dat zij en haar moeder, Marilyn, met z’n tweeën alleen waren. Marilyn is een geweldige moeder, die haar dochter op allerlei manieren laat weten dat zij het licht van haar bestaan is. Angie merkt wel dat ze erg vaag is over haar verleden en, als ze denkt dat Angie het niet ziet, haar tranen laat stromen. Op een dag vindt Angie een foto in een lade van haar moeder met een zwarte man, een jongen nog haast. Ze stralen van geluk. Angie weet meteen dat hij haar vader is. Ze vertrekt met een vriend naar Los Angeles om haar vaders broer te zoeken. En wie weet vindt ze via hem ook haar vader, want misschien heeft haar moeder wel gelogen toen ze zei dat hij verongelukt is.
 
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het oogpunt van Angie en vanuit dat van Marilyn, achttien jaar eerder. Marilyn zit in het laatste jaar van high school en logeert samen met haar moeder, Sylvie, bij oom Woody, een drinker en gokker, die hen eigenlijk liever kwijt dan rijk is. Maar met het inkomen van Sylvie kunnen ze de eindjes niet aan elkaar knopen en dus hebben ze geen keuze. Sylvie droomt dat Marilyn het in de filmwereld zal gaan maken, Marilyn zelf wil gaan studeren. Als ze haar zwarte buurjongen, James, ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht – bij haar toch, hij blijft lange tijd afstandelijk. Maar thuis moet ze niet met hem aankomen, want Woody moet geen zwarten.  
 
Hoe Marilyn alleen is komen te staan met haar kind, blijft tot het einde een vraag. Haar verhaal wordt vooral getekend door het verlangen naar zelfstandigheid, de moeilijke omstandigheden van het één-oudergezin en de warmte die ze vindt bij de familie van James. Angie wordt volledig in beslag genomen door haar missie om de waarheid over haar vader te weten en haar moeder, zoals ze als zeventienjarige op de foto was, terug te vinden. Sam, met wie ze naar LA rijdt en die verliefd is op haar, krijgt maar zelden de aandacht die hij verdient.
 
Dood, maatschappijkritiek en racisme zijn thematische zwaartepunten in dit verhaal over liefde, volwassen worden en verlies. Hoewel Dellaira een duidelijke leidraad meegeeft, onder meer door de regelmatige verwijzingen naar het werk van Joan Didion, komen de thema’s te weinig tot hun recht in het uitgesponnen en wijd vertakte verhaal. Er kan niets gebeuren zonder dat de schrijfster er niet weldenkend en psychologiserend op ingaat. Anderzijds blijft het levende verdriet van Marilyn, zoveel jaren na de dood van haar geliefde, een feit zonder meer. Het moet allicht het spanningselement dienen, maar in het licht van de ontknoping was het veel boeiender geweest Marilyns emoties wat meer te duiden en de verwerking van haar verlies – of de onmogelijkheid om het te verwerken – een plaats te geven.
 
Dellaira schrijft met flair, haar stijl is op bepaalde momenten poëtisch en verrassend, maar al te vaak mikt ze op goedkoop effect. Dat maakt Op zoek naar te oppervlakkig, te zeer toegesneden op een makkelijke, kabbelende lectuur die de thematiek geen recht doet.  
 
Ava Dellaira: Op zoek naar, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2018, 415 p. ISBN 9789024580323. Vertaling van In search of us door Carolien Metaal. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri