Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Sarah Devos, Heleen Brulot (ill.): Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de oude Grieken

door Eline Van laethem

9+ - Wie was Homerus? Wat is het paard van Troje? In welke omstandigheden leefden Griekse slaven? Het zijn slechts enkele vragen waarop Sarah Devos in Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de oude Grieken boeiende antwoorden probeert te formuleren, in de hoop lezers iets bij te brengen over het reilen en zeilen in het oude Griekenland.

Andere boeken van deze auteurs uit de intussen bekende reeks rond Professor Kleinbrein en zijn intelligente konijn lieten kinderen al kennismaken met wetenswaardige feiten over de oude Egyptenaren, de Romeinen en middeleeuwse ridders. Ook al bespreken de verschillende boeken uiteenlopende onderwerpen, de formule blijft steeds dezelfde: korte teksten en humoristische tekeningen vormen de dynamische basis voor een speelse excursie naar een tot de verbeelding sprekende historische periode.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de oude Grieken bevat beknopte, informatieve tekstjes, en is opgebouwd rond verschillende hoofdstukken waarin telkens een ander aspect van de Griekse beschaving wordt belicht. Zo passeren onder andere imposante bouwwerken, het alledaagse leven van de oude Grieken, wrede oorlogen, en legendarische heldenverhalen de revue. Dieper ingaan op bepaalde verhalen of gebruiken doet de auteur niet, waardoor de geschiedkundige uitleg relatief oppervlakkig blijft. De bondige teksten zijn vooral bedoeld als smaakmakers en sporen geïnteresseerde lezers aan om zelf op zoek te gaan naar verdere details over een bepaald onderwerp.

Ondanks de grote hoeveelheid aan informatie krijgt de lezer door de vlotte, gemoedelijke vertelstijl nooit het gevoel overrompeld te worden door honderd-en-een feiten. Ook beklemtoont Professor Kleinbrein dat niet alles wat hij zegt, gememoriseerd dient te worden, wat een zekere laagdrempeligheid creëert: ‘Geen paniek, na dit boek volgt echt geen examen – beloofd’. Je wordt op deze manier uitgenodigd om je te laten meevoeren door de wereld die wordt opgeroepen, niet om bij bepaalde feiten of data te blijven hangen. Bovendien is het boek zodanig opgedeeld dat je het niet per se lineair moet lezen; je kan zelf kiezen over welk thema je meer te weten wil komen.

Illustratrice Heleen Brulot tracht met haar eenvoudige, alomtegenwoordige zwart-wit tekeningen de geschiedenis tot leven te wekken door informatie op een luchtige, humoristische manier visueel te onderstrepen. Voor lezers die zichzelf niet zouden omschrijven als grote geschiedenisliefhebbers, kunnen deze tekeningen een aangename afwisseling vormen met de informatie die wordt aangereikt. Een ernstig concept als kolonisatie bijvoorbeeld wordt aanschouwelijk gemaakt aan de hand van een mini-stripverhaal, waarin het intelligente konijn opduikt als hoofdrolspeler.

Het boek beperkt zich echter niet tot illustraties om informatie aantrekkelijker te maken. Er wordt rijm geïntroduceerd om het te hebben over het Griekse theater, zodat lezers, via versjes die ze eventueel luidop kunnen lezen, op een ludieke manier met dit onderwerp kunnen omgaan. Ook verwijst de auteur regelmatig naar de leefwereld van ‘moderne’ kinderen, en ze schetst hoe die op verschillende vlakken behoorlijk verschilt van de wereld waarin Griekse kinderen opgroeiden: ‘Even indommelen tijdens de les? Dat zat er niet in. Er ging namelijk een huisslaaf mee naar school. Die gaf je gewoon een klap als je eventjes niet oplette!’ Feiten over het Griekse leger worden dan weer opgeleukt door een interactieve test, die kinderen laat uitzoeken welke leden van hun familie in het oude Griekenland werden opgeroepen in oorlogstijd.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de oude Grieken geeft niet enkel standaardinformatie mee zoals je ze in een doorsnee geschiedenisboek aantreft, maar behandelt ook minder voor de hand liggende onderwerpen, zoals de gang van zaken op de dagelijkse markt en de favoriete spelletjes van Griekse kinderen. Kortom, een aangenaam, laagdrempelig boek om in te bladeren én waaruit je bovendien heel wat opsteekt.

Sarah Devos, Heleen Brulot: Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de oude Grieken, Lannoo, Tielt 2018, 164 p. ISBN 9789401448550

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri