Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Fiep Westendorp (ill.) & Jan Paul Schutten: Fiep in de natuur

door Jan Van Coillie

3+ - Fiep in de natuur is op de eerste plaats een eerbetoon aan Fiep Westendorp, vooral bekend als illustratrice van de boeken van Annie M.G. Schmidt. In dit boek zie je klassieke helden als Otje, Jip en Janneke en Floddertje zich uitleven in de natuur. De meestal paginagrote tekeningen worden aangevuld met kleinere foto’s, genomen door professionele natuurfotografen of medewerkers van Staatsbosbeheer. Het boek kreeg overigens vorm in samenwerking met die dienst.
 
Fiep in de natuur presenteert zich meteen als een gids om te ontdekken. Op de schutbladen zie je enkel een bladerdek in een bos, wat je nieuwsgierig maakt naar wat erachter schuilt. De titel van de inleiding wil meteen enthousiast maken: ‘We gaan naar buiten! De natuur in! Hiep hoi!’ Het boek zelf volgt de loop van de seizoenen. In de lente kun je op zoek gaan naar de ‘kleine vijf’ (naar analogie met de grote vijf uit de safari’s). De zomer nodigt uit om schelpen te verzamelen of een eigen bosparfum te maken. In de herfst kun je van het bos proeven of een eikel laten ontkiemen en in de winter kun je sneeuwsporen speuren of een bijzondere sneeuwpop maken. Tussendoor krijg je interviews met enthousiaste boswachters (merendeels vrouwen!) en worden al je zintuigen geprikkeld.
 
De tips zijn origineel, maar jammer genoeg vaak te weinig uitgewerkt, zodat kinderen er maar moeilijk mee aan de slag kunnen. Ook met de relatie tekst en illustraties zit het soms niet goed: zo worden in de tekst soms dieren genoemd zonder uitleg of foto, waardoor je je niet kunt voorstellen wat wantsen of bladluizen zijn of hoe kikkervisjes eruit zien. Bij ‘sneeuwsporen speuren’ krijg je foto’s te zien van sporen in de sneeuw, maar kom je niet te weten van welke dieren die zijn. Bij ‘Hoe smaakt het bos’, zie je ook oneetbare of onrijpe bessen. Het slotwoord over Staatsbosbeheer is over de hoofden van de kinderen heen tot volwassenen gericht: het klinkt vreemd in een boek dat voor de rest zo direct de kinderen aanspreekt. 
 
Fiep Westendorp & Jan Paul Schutten: Fiep in de natuur, Fiep, Amsterdam 2018, 116 p. ISBN 9789021414294. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri