Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Fiep Westendorp (ill.) & Jan Paul Schutten: Fiep in de natuur

door Jan Van Coillie

3+ - Fiep in de natuur is op de eerste plaats een eerbetoon aan Fiep Westendorp, vooral bekend als illustratrice van de boeken van Annie M.G. Schmidt. In dit boek zie je klassieke helden als Otje, Jip en Janneke en Floddertje zich uitleven in de natuur. De meestal paginagrote tekeningen worden aangevuld met kleinere foto’s, genomen door professionele natuurfotografen of medewerkers van Staatsbosbeheer. Het boek kreeg overigens vorm in samenwerking met die dienst.
 
Fiep in de natuur presenteert zich meteen als een gids om te ontdekken. Op de schutbladen zie je enkel een bladerdek in een bos, wat je nieuwsgierig maakt naar wat erachter schuilt. De titel van de inleiding wil meteen enthousiast maken: ‘We gaan naar buiten! De natuur in! Hiep hoi!’ Het boek zelf volgt de loop van de seizoenen. In de lente kun je op zoek gaan naar de ‘kleine vijf’ (naar analogie met de grote vijf uit de safari’s). De zomer nodigt uit om schelpen te verzamelen of een eigen bosparfum te maken. In de herfst kun je van het bos proeven of een eikel laten ontkiemen en in de winter kun je sneeuwsporen speuren of een bijzondere sneeuwpop maken. Tussendoor krijg je interviews met enthousiaste boswachters (merendeels vrouwen!) en worden al je zintuigen geprikkeld.
 
De tips zijn origineel, maar jammer genoeg vaak te weinig uitgewerkt, zodat kinderen er maar moeilijk mee aan de slag kunnen. Ook met de relatie tekst en illustraties zit het soms niet goed: zo worden in de tekst soms dieren genoemd zonder uitleg of foto, waardoor je je niet kunt voorstellen wat wantsen of bladluizen zijn of hoe kikkervisjes eruit zien. Bij ‘sneeuwsporen speuren’ krijg je foto’s te zien van sporen in de sneeuw, maar kom je niet te weten van welke dieren die zijn. Bij ‘Hoe smaakt het bos’, zie je ook oneetbare of onrijpe bessen. Het slotwoord over Staatsbosbeheer is over de hoofden van de kinderen heen tot volwassenen gericht: het klinkt vreemd in een boek dat voor de rest zo direct de kinderen aanspreekt. 
 
Fiep Westendorp & Jan Paul Schutten: Fiep in de natuur, Fiep, Amsterdam 2018, 116 p. ISBN 9789021414294. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri