Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Marit Törnqvist (ill.), Hans Hagen, Monique Hagen: Spelen tot het donker wordt

door Jan Van Coillie

3+ - Het gebeurt niet vaak dat op de voorkant van een boek de naam van de auteur ontbreekt. Alleen op de achterkant van Spelen tot het donker wordt kun je lezen dat het boekje twee gedichten van Hans en Monique Hagen bevat. Maar het is hem hier duidelijk om de prenten te doen. Die zijn niet nieuw, ze verschenen eerder in een Zweedse reeks, maar ze trekken wel alle aandacht. De twee gedichtjes zorgen enkel voor een kader en bindmiddel. 
 
De verschillende regels uit het openingsgedicht krijgen elk een illustratie over een dubbele pagina. Twee kinderen spelen dat ze jarig zijn, ze spetteren in bad (met hun kleren aan!) en bouwen een zandkasteel op het strand, spelen samen met een treintje en maken een sneeuwman. Toch zijn er ook verschillen tussen tekst en prenten. Zo komt de volgorde niet altijd overeen en lijken enkele illustraties los te staan van de tekst. Op die prenten spelen de kinderen alleen. En dan zijn er natuurlijk de vele extra details op de illustraties. Zo verbeeldt de prent die past bij de regel ‘we spelen tot het donker wordt’ de twee kinderen op een boot met een grote taart, lampionnen en dansende knuffels.
 
Origineel kun je de versjes en het opzet niet noemen. Maar alleen al omwille van de hartverwarmende illustraties van Marit Törnqvist kun je dit boekje moeilijk wegleggen. Neem nu begin- en eindprent. Het vrolijke geel van het huis van het meisje contrasteert prachtig met het nachtelijke blauw rond het huis van het jongetje. Daartussen is het een festijn van kleuren die telkens perfect de sfeer van de getekende taferelen ondersteunen. Mooi is ook dat de twee kinderen een verschillende huidskleur hebben. Dat brengt nog meer kleur in het boek, waardoor het ook een pleidooi is voor vanzelfsprekende diversiteit.
 
Marit Törnqvist, Hans Hagen, Monique Hagen: Spelen tot het donker wordt, Querido, Amsterdam 2018, 22 p. : ill. ISBN 9789021414287. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri