Vanaf zes jaar

Bart Moeyaert, Rotraut Suzanne Berner (ill.): Durf voor drie

door Jen de Groeve

6+ - Durf voor drie bundelt drie eerder verschenen verhalen van Bert Moeyaert voor beginnende lezers , opnieuw geïllustreerd door Rotraut Susanne Berner. In 'De brief die Rosie vond' vindt Rosie een brief, die geadresseerd is "Aan mijn Hart". Bijzonder intrigerend, want wie schrijft er nu een brief aan zijn eigen hart? Ze wil de brief wel op de bus te doen, maar kan het niet, haar nieuwsgierigheid is te groot. Het is een liefdesbrief, zegt mama, hij is van een enge man, denkt haar zus. Rosie moet en zal het weten en ze wil de brief openstomen in de hete damp van de waterketel. Maar mama denkt er anders over.
 
Tom is een lastpost nummer één, vindt zijn moeder, en wanneer hij een kuil graaft in haar mooie slabed, stuurt ze hem weg. Ze wil hem niet meer zien, ze wordt zo moe van hem. Tom druipt af, verongelijkt en verdrietig. Hij zal ergens anders een kuil graven," een kuil om in te wonen", dan hoeft hij nooit meer naar huis. Hij is zijn moeder ook moe. Hij graaft zijn kuil in een bosje en ontdekt daar, verstopt in de kruin van een boom, Bas. Hij heeft daar een geheime schuilplaats, voor wanneer hij alleen wil zijn.
 
In ‘Het beest heet Mona’ worden Marta en haar vrienden gepest door Mona. Ze stompt en mept en knijpt en maakt hen het leven zuur. Ze zijn bang voor Mona, ze is een beest. Maar mama zegt "Tut tut. Een mens is geen beest. Wees slimmer dan je vuist." En elke dag opnieuw is de school een hel, door Mona. Tot Marta iets bedenkt, een plannetje dat inderdaad slimmer is dan haar vuist.
  
Alle drie knap vertelde verhalen, uiterst eenvoudig van taal, stijl en structuur, maar Moeyaert speelt telkens een boeiend spel met betekenissen en exploreert subtiel de verhoudingen tussen de personages, en vooral die tussen de volwassene en het kind. Het zijn eerste leesboekjes die meer willen dan het technisch lezen bevorderen, ze vertellen een verhaal met interne spanning, een klein avontuurtje in het leven van alledag.
 
De illustraties in hoofdzakelijk zwart en rood, die Rotraut Susanne Berner voor de ze bundeling maakte, zijn expressief, dynamisch en in de van haar bekende heldere, eenvoudig aansprekende stijl. Rosie door en door geagiteerd, Tom verdrietig en boos, en ook wat eenzaam, Marta bedrukt en nietig onder Mona's groteske geweld. Berner focust vooral op de onderliggende emoties en licht haar prenten op met fijne, warme humor. De verhalen werden eerder, voor de aparte uitgaven, geïllustreerd door André Sollie ('De brief die Rosie vond', Gerda Dendooven 'Het beest dat Mona heet' en Jan Jutte ('Een kuil om in te wonen'). R.S. Berners illustratiewerk is eenvoudiger van materialen en uitwerking dan Sollies artistieke schilderijtjes, en ze heeft veel spaarzamer geïllustreerd dan Gerda Dendooven deed. Dendooves aanpak bv. was spannender, boeiender en gaf meer aanleiding tot zelfstandige interpretaties. Het accent in deze bundeling valt daardoor sterker op de teksten.
 
Bart Moeyaert, Rotraut Suzanne Berner (ill.): Durf voor drie, Querido, Amsterdam 2007, 70 p. : ill. ISBN 9789045105796. Distributie L&M Books

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2007 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri