Peuters en kleuters

Leo Timmers: De kar van de koning

door Brenda Froyen

2+ - Neem een stel dieren, duw ze in een oldtimer, voer een leeuw op en combineer dit geheel eventueel nog met een botsing of wat brokstukken en je hebt een boek van Leo Timmers. Verrassend kan je De kar van de koning niet noemen, maar het bezorgt de allerkleinsten wel leesplezier. Met zijn kartonnen bladen en korte plot is het nieuwste boek van de gelauwerde illustrator prima geschikt voor lezertjes vanaf twee jaar.
 
De koning heeft een nieuwe ‘kar’ gekocht, een auto welteverstaan, maar omwille van de alliteratie en de toch net iets coolere benaming is er sprake van een kar. En de koningsblauwe kar is cool, verwijzend naar de peperdure blauwe Bugatti’s van de jaren dertig, met een gele kroon op de deur. Koning Leeuw zoekt een chauffeur. Haas biedt zich meteen aan. ‘Nee, Haas! Niet dwars door de velden, veel te hobbelig! Beer mag rijden.’ Vier dieren besturen elk de kar van de koning, scheurend door hun habitat. Beer gaat de bergen in, eend rijdt door het water en kraai balanceert op een elektriciteitsdraad in de lucht. Ze jagen de koning de stuipen op het lijf, tot hij zelf achter het stuur kruipt…
 
De illustraties beperken zich zuiver tot de plot. Het verhaal is kort met heel veel herhaling, waardoor jonge lezers snel de tekst kunnen meezeggen. De linkerpagina is voorbehouden voor de tekst: zwarte krulletters en sierlijke paragraaftekens tegen een witte achtergrond dragen bij tot het koninklijke geheel van het boek. Op de rechterpagina vind je vrolijke illustraties — waar vaart in zit — in de typische stijl van Timmers: dieren met een sprekende mimiek, uitpuilende ogen en felle kleuren. Een echte Timmers, kortom.
 
Leo Timmers: De kar van de koning, Querido, Amsterdam 2012, 14 p. : ill. ISBN 9789045113234. Distributie L&M Books
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2012 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri