Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Piet Grobler: Franciscus en de dieren

door Jan Van Coillie

3+ - Piet Grobler is een Zuid-Afrikaans illustrator en auteur met wereldfaam. Dit prentenboek is een eerbetoon aan Franciscus van Assisi en aan paus Franciscus, volgens de opdracht ‘omdat hij in het Grotere Goed van de wereld gelooft’. Het verhaal van Franciscus sluit nauw aan bij Groblers voorliefde voor dieren die eerder al prachtige prentenboeken opleverde als Het carnaval der dieren (1999) en Ballade van de dood (2008).
 
Typerend voor Groblers stijl zijn de vogels in felle kleuren en vlekken, uitgeknipt en geplaatst tegen een witte of bleke achtergrond waaruit ze weg lijken te vliegen. Die vlucht versterkt hij soms door de compositie, bijvoorbeeld door (bijna) alle snavels in dezelfde richting te sturen wanneer de vogels opvliegen bij de boodschap die Franciscus geeft. Even typisch is de naïeve stijl, waarbij het perspectief weergegeven wordt door meerdere lagen boven elkaar te tekenen en door een spel van donker en licht. De kleurenkeuze past ook bij de seizoenen: bont in de lente tegenover grijs en wit in de winter. Die tegenstelling versterkt het contrast tussen de felgekleurde vogels en de zwarte wolf en kraaien. Franciscus zelf tekent Grobler als een vriendelijke, innemende, jonge man met wilde haren en een stoppelbaard. Een jeugdige versie van de paus?
 
Het verhaal van Franciscus is bekend en wordt hier teruggebracht tot de essentie. Dank zij de boodschap van de heilige man verspreiden de mensen mooie ideeën, de vogels plezier, kleur en muziek, het konijn vrolijkheid, de vissen glinstering en de getemde wolf vriendelijkheid. Zijn oude, trouwe ezel ten slotte vult Franciscus’ wereld met liefde. Daarbij verwoordt Grobler de boodschap telkens heel expliciet, met als kern het geloof in het Goede. Precies door dat expliciete mist de tekst wel de poëzie die je in verhaal over Franciscus mag verwachten. Duidelijk is de boodschap wel, maar ze biedt weinig stof om op door te denken of te dromen. Dat doen vooral de illustraties.
 
Piet Grobler: Franciscus en de dieren, Lemniscaat, Amsterdam 2018, 28 p. : ill. ISBN 9789047710677. Distributie De Eenhoorn

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri