Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2018

Cas Lester: Spreek je chocola?

door Katrien Maris

12+ - De overstap naar de middelbare school is voor de twaalfjarige Jaz niet bepaald vlot verlopen. Haar hartsvriendin Lily raakte goed bevriend met Kara, maar tussen Kara en Jaz wil het niet boteren. Bovendien maakt haar dyslexie het schoolgebeuren er niet makkelijker op. Jaz raakt bevriend met Nadima, die nog niet zo lang in Engeland is en nog nauwelijks de taal spreekt. Impulsief als ze is, nodigt Jaz de nieuwelinge uit om naast haar te zitten. Zo is de lege plaats die Lily achterliet eindelijk weer gevuld. Communiceren blijkt een hele uitdaging, maar Jaz is creatief. In de pauze geeft ze een stukje chocoladereep aan Nadima, die haar op haar beurt een stukje Turks fruit geeft. Het snoepgoed, dat doorheen gans het verhaal een belangrijke rol speelt, doorbreekt de stilte.
 
Hun woordloze communicatiesysteem wordt snel uitgebreid. Ze kijken samen foto’s en filmpjes op de GSM en communiceren via emoji’s. Tijdens een etentje bij Jaz thuis vertelt Nadima, na enig aandringen, dat ze uit oorlogsgebied in Syrië komt. Jaz doet nog harder haar best om een goede vriendin voor Nadima te zijn en wanneer ze hoort dat Nadima’s familie in Syrië een snoepwinkel uitbaatte, schiet ze in overdrive. Samen gaan ze op school in de pauze zelfgemaakt Turks fruit verkopen, maar dat draait helemaal verkeerd uit.
 
Wanneer de school een liefdadigheidswedstrijd houdt, zet het groepje van onder andere Jaz, Nadima, Kara en Lily een snoepkraam op poten. Hun grote publiekstrekker is Turks fruit in chocola gedoopt. Ze zamelen het meeste geld in, winnen de wedstrijd en mogen beslissen naar welk goed doel het al het ingezamelde geld gaat. Jaz handelt nog maar eens impulsief en weer loopt de zaak voor haar in het honderd. Tot Jaz Nadima kan helpen bij een paniekaanval en er onderling respect tussen de meisjes groeit. Nadima zal uiteindelijk vertellen over de vlucht uit haar land.
 
Lester brengt die typische wispelturigheid in coalitievorming binnen een groep meisjestieners erg realistisch en herkenbaar in beeld. Bij de geloofwaardigheid van het verhaal zijn wel een aantal vraagtekens te plaatsen. Jaz’ impulsieve plannen en daden lopen een beetje de spuigaten uit en ook het harmonieuze slot, waarbij de hele klas intens meeleeft met het verhaal van Nadima, ligt er te dik op. Maar Lester zet wel op een originele, soms humoristische manier aan het denken over de vluchtelingenproblematiek.
 
Cas Lester: Spreek je chocola?, Gottmer, Haarlem 2018, 254 p. ISBN 9789025769246. Vertaling van Do you speak chocalate?. Distributie L&M Books 


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Ik ben er niet

Lize Spit

Italo Svevo

Bekentenissen van Zeno

Kraai. Uit het leven en de liederen van de kraai

Ted Hughes

Tuimelingen : over leven, kust en kijken

Bernard Dewulf

Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Bethany en het beest

Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ill.)

De klusjesman. Een internationale politieke thriller

Øyvind Torseter

De wind en wij

Claudia Jong, Kristof Devos (ill)

Het jungleboek

Rudyard Kipling, Daan Remmerts de Vries (bew.), Mark Janssen (ill.)

Wat is kunst? Begin een eiland…

Ted van Lieshout

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri