Nederlands proza

BOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Lara Taveirne: Kerkhofblommenstraat

door Sigrid Jacobs

Ik las Kerkhofblommenstraat, de derde roman van de Brugse Lara Taveirne, in de periode rond Allerheiligen. Die timing bleek toepasselijk – de roman speelt zich af op een Brugs chrysantenveld rond het jaar 1929. Arabella, de eigenzinnige dochter van de chrysantenkweker – de baas, zeg maar – besluit op een dag haar schoolboeken voor een paar maanden in de hoek te zetten en zichzelf een schort aan te trekken. Op het veld hoopt ze de warmte en de verhalen te vinden die haar afstandelijke en zwijgzame moeder haar weigert.

In tegenstelling tot de moeder, die heelder dagen vanuit het slaapkamerraam naar de werksters zit te kijken, zijn de vrouwen op het veld inderdaad wat meer rad van tong. De West-Vlaamse woordenschat die Taveirne vooral in de verhalen van de werksters laat doorsijpelen, zorgt ervoor dat de setting van de roman en de personages – met name de werkvrouwen – echt tot leven komen. Het is desondanks geen boek dat alleen toegankelijk is voor mensen van de streek. De dialectwoordenschat wordt op een begrijpelijke manier vervlochten met het mooie Nederlands van Taveirne, die op een beschrijvende manier vertelt over kerkhofblommen, klassenverschillen en kinderlijke naïviteit.
 
Kerkhofblommenstraat speelt niet alleen in de titel met de erfenis van Guido Gezelle, die andere Brugse dichter. De dode dichter speelt ook in de rest van de roman een prominente rol. Het graf van Gezelle, op het kerkhof achter het chrysantenveld, wordt in de roman een plaats waar belangrijke verhaallijnen samenkomen. Het is de plek waar jongens en meisjes in het donker afspreken om te foefelen, maar het is ook de plaats waar zich voor Arabella een familiegeschiedenis heeft afgespeeld die ze voor zichzelf heeft verdrongen. Het is de plaats waar al die dingen met elkaar verbonden zijn, zo blijkt aan het einde van de roman.
 
Kerkhofblommenstraat is zeker geen perfecte roman (niet alle details zijn even geloofwaardig en het ritme van het boek is soms een beetje zoek), maar het is wel een roman die veel lezers zal kunnen charmeren. Kerkhofblommenstraat is een triest familieverhaal, maar wel een met veel komische momenten. Het is een verhaal over sociale strijd, klassenverschillen en de macht van het geld, maar het is ook een inkijk in de goedgelovige geest van een vijftienjarig meisje, door wier ogen serieuze thema’s als klassenverschillen meteen veel minder zwaar worden. En zelfs als je je daardoor niet aangesproken voelt, is de aaneenrijging van oude Brugse woordjes amusant genoeg om dit boek op te pakken en er geen spijt van te krijgen.

Lara Taveirne: Kerkhofblommenstraat, Prometheus, Amsterdam 2018, 310 p. ISBN 9789044632408. Distributie Pelckmans Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Achter de slaperdijk

Martha Heesen

De rozentuin

Maeve Brennan

Krop : want er is tussen ons iets enorms aan de gang

Anne Provoost

Scheiden

Susan Taubes

Weerlicht

Jante Wortel

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Aicha en de verloren taal

Fikry El Azzouzi, Trui Chielens (ill.)

Alma; Van Honduras naar de Verenigde Staten, 2500 kilometer op de vlucht

Sander Meij

Bliksemkind

Hans Hagen, Martijn van der Linden (ill.)

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Andriy Lesiv, Romana Romanyshyn

Onheilsdochter

Jean-Claude van Rijckeghem

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri